Hokej na ledu na ZOI 2010.

Izvor: Wikipedija
Osvojene medalje
HOKEJ NA LEDU
Center
Hokej na ledu na ZOI 2010.
MUŠKARCI
zlato Kanada
srebro SAD
bronca Finska
ŽENE
zlato Kanada
srebro SAD
bronca Finska

Hokej na ledu na olimpijskim igrama u Vancouveru održavala su se u Canada Hockey Place, domu NHL-ove momčadi Vancouver Canucks, i u UBC Winter Sports Centre, domu CIS-ove momčadi UBC Thunderbirds.

Promjene i preinake s hokejskim turnirom[1][uredi | uredi kôd]

Događaj u hokeju na ledu će se održati u General Motors dvorani (18.810 sjedećih mjesta), u kojoj nastupa NHL momčad Vancouver Canucksa. Ime dvorane za vrijeme Igara biće preimenovanoje u Canada Hockey Place zato što na Olimpijskim igrama nije dozvoljeno korporativno oglašavanje. Po prvi put u povijesti Olimpijskih igara utakmice će se igrati na terenu veličine 61x26 metara (kao u NHL-u) umjesto na dosadašnjih 61x30 metara što je propisana dimenzija van NHL-a. Ova odluka uštedjela je organizatorima 10 milijuna dolara (izbjegnute preinake terena) ali i omogućila veći kapacitet dvorane.

Novi sustav[uredi | uredi kôd]

Hokejaški turnir počinje dva dana nakon početka pauze u NHL-u, a upravo na zahtjev NHL klubova smanjen je broj utakmica u preliminarnoj rundi na samo tri. Na turniru sudjeluje 12 momčadi koje će biti podijeljene u 3 skupine od po četiri momčadi. Nakon odigrane tri utakmice sve će se momčadi prema broju osvojenih bodova rangirati od prvog do dvanaestog mjesta s tim da će najuspješnije četiri osigurati direktan plasman u četvrtfinale dok će preostalih osam razigravati za četiri preostala mjesta (5-12, 6-11, 7-10, 8-9). Takvim sustavom igra se zato što reprezentacije nisu imale pripreme zbog obveza njihovih igrača u NHL-u, pa će taj prvi dio po skupinama služiti za zagrijavanje. Na turniru će prvi put suditi četiri suca.

Turnir za muškarce[uredi | uredi kôd]

Zemlje sudionice[uredi | uredi kôd]

Dvanaest momčadi natječe se u muškom turniru u hokeju na ledu.

Skupina A

Skupina B

Skupina C

Turnir za žene[uredi | uredi kôd]

Zemlje sudionice[uredi | uredi kôd]

Ukupno osam timova natječe se u ženskom turniru u hokeju na ledu.

Skupina A
Skupina B

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Danas svečano otvorenje ZOI 2010. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. veljače 2010. Pristupljeno 13. veljače 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]Nedovršeni članak Hokej na ledu na ZOI 2010. koji govori o hokeju na ledu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.