Horilka (alkoholno piće)

Izvor: Wikipedija

Horilka (ukr. горілка) je naziv za ukrajinsko žestoko alkoholno piće, sinonim za ukrajinsku votku ili domaću ukrajinsku rakiju. Prema posljednjim istraživanjima europskih stručnjaka iz Rusije, Švedske i Finske, ukrajinska votka odnosno horilka trenutno ima najbolju kvalitetu u svijetu.[1] Ta su saznanja pokrenula rasprave o svrstavanju horilke u poseban disciplinski red alkoholonog pića zaštićenog posebnim pravnim mjerama.[2]

Osnovne karakteristike[uredi | uredi kôd]

Horilka se najčeće dobije destilacijom žita, krumpira, meda, šećerne repe i drugih prirodnih proizvoda. U Ukrajini među alkoholnim pićima ima jednaki status kao ruska votka u Rusiji. Horilka ima podjednako žestok okus, a omjer alkohola u industrijski proizvedenom piću se najčešće kreće između 40 i 80 posto.

Horilka se danas masovno proizvodi i preprodaje širom svijeta te je među mnogim ljubiteljima izvan država bivšeg Sovjetskog Saveza postala omiljeno žestoko piće. Proizvodi se u raznim okusima i varijantama, u zadnje vrijeme su sve traženije horilke dobivene destilacijom raznog voća. Riječ «horilka» prema pojedinim zapisima potječe iz najkasnije 1562. godine, a poznati su i njezini etnonimi «harilka», «horilec», «horička» i drugi. Porijeklo imena «Horilka» potječe od glagola «hority», što u prijevodu sa ukrajinskog znači «goriti» ili «žariti».

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. They found Ukraine Horilka the best vodka in the world.
  2. Should Ukraine protect Horilka as intellectual property?. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. studenoga 2010. Pristupljeno 17. studenoga 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)