Houston Stewart Chamberlain

Izvor: Wikipedija
Houston Stewart Chamberlain

Puno ime Houston Stewart Chamberlain
Rođenje 9. rujna 1855.
Southsea, Engleska
Smrt 9. siječnja 1927.
Bayreuth, Njemačka
Teme rasizam, antisemitizam
Važnija djela
  • :::Temelji devetnaestog stoljeća
Portal o životopisima

Houston Stewart Chamberlain (Southsea, Engleska; 9. rujna 1855.Bayreuth, Njemačka; 9. siječnja 1927.), bio je anglo-njemački pisac poznat po svojim antisemitskim i rasističkim djelima.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u mjestu Southsea, no ubrzo se preselio u Njemačku (1885.). Školovan je u Francuskoj i Beču. Godine 1908. oženio je kći njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, a državljanstvo je dobio tek 1916. O Wagneru, kao i o Kantu i Goetheu, Chamberlain je napisao mnoge knjige. Najpoznatije djelo mu je Die Grundlagen des neunzehnten Jahrhunderts (Temelji devetnaestog stoljeća) iz (1899.), u kojem govori o superiornosti njemačkog naroda, za koji je tvrdio da je potomak superiorne arijevske rase. Njegove ideje o rasnoj „čistoći“ uvelike su utjecale na Hitlera. Njegovo djelo smatra se početkom antisemitizma u Europi XX. stoljeća.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Houston Stewart Chamberlain koji govori o njemačkom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
Nedovršeni članak Houston Stewart Chamberlain koji govori o engleskom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.