Hrastova sjajnica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hrastova sjajnica
Hrastova sjajnica
Hrastova sjajnica
Sistematika
Carstvo: Fungi
Divizija: Basidiomycota
Potkoljeno: Agaricomycotina
Razred: Agaricomycetes
Red: Polyporales
Porodica: Ganodermataceae
Rod: Ganoderma
Vrsta: G. lucidum
Podvrsta: Ganoderma lucidum f. annulatum Torrend

Ganoderma lucidum f. hemisphaericum Torrend
Ganoderma lucidum f. rubellum Torrend

Dvojno ime
Ganoderma lucidum
(Curtis) P. Karst.

Hrastova sjajnica - lat.Ganoderma lucidum (japanski: Reishi,kineski: Lingzhi), ljekovita je gljiva iz porodice Ganodermataceae.

Opis[uredi | uredi kôd]

Gljiva ima sjajan, kožasti i tvrd klobuk, promjera do 20 cm. Donja je strana klobuka prevučena porama bjelkaste boje, gustoća kojih je 4 - 5 na četvorni milimetar. Boja je klobuka obično žuta, crvenkasto smeđa ili crvenkasto crna. Stručak je smeđ ili skoro crn, van središnje osi ili na rubu.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Raste kao saprofit ili parazit, na stablima ili panjevima većinom listopadnog drveća. Najčešće raste na hrastu, vrlo rijetko na smreki ili arišu.

Raširenost[uredi | uredi kôd]

Gljiva ne raste samo u Kini i Japanu gdje je od davnine cijenjena ljekovita gljiva, već je ima i kod nas,prije svega u Gorskom kotaru te na Velebitu, no nije baš česta.

Uporaba[uredi | uredi kôd]

Može se koristiti za pripravu čaja ili alkoholnog ekstrakta. Postoji i veliki broj komercijalnih pripravaka koji sadrža plodna tijela ili micelij ove gljive. Znanstveno je dokazano djelovanje na razne tumore, AIDS, bakterije Aspergillus niger, Escherichia coli, Candida albicans, Bacillus cereus.

Uzgoj[uredi | uredi kôd]

Hrastova sjajnica uzgojena na bloku od piljevine

Hrastova sjajnica se uzgaja na na oblicama bjelogoričnog drveća ili na piljevini istog.

Za uzgoj na piljevini je nakon punjenja supstrata (čiste piljevine) u vreće potrebna sterilizacija supstrata i njegovo naseljavanje micelijem u sterilnim uvjetima.

Stupići prorastaju na temperaturi od 20-27°C bez svijetlosti, a jednom kad su vrećice do kraja proraštene potrebno je osigurati do 12h svijetlosti dnevno.

Nakon što je vrećica proraštena vadi se filter sa vrha vrećice i kroz taj otvor rastu gljive.

Način rasta gljive Reishi je u ovisnosti sa razinom CO2 u zraku, ako je razina CO2 visoka(2-4%) gljiva raste u duljinu, jednom kada pronađe svjež zrak ili joj se isti dovede gljiva se počinje širiti u oblik lepeze te se na donjoj strani pojavljuju pore za izbacivanje spora.[1]

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

http://www.fungi-perfecti.hr/list7.html

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Uzgoj Reishi. Pristupljeno 31. siječnja 2014.