Hrvatska čitaonica (Subotica)

Izvor: Wikipedija

Hrvatska čitaonica je kulturna udruga bačkih Hrvata iz Vojvodine, Republika Srbija.

Utemeljena je 12. veljače 2002. godine. Utemeljena je radi "radi prikupljanja, čuvanja, praćenja i proučavanja knjiga, časopisa, novina, arhivske, filmske i druge dokumentacije i građe iz narodne i duhovne povijesti te suvremenih zbivanja u području književnosti i umjetnosti Hrvata u Vojvodini". Bavi se organiziranjem znanstvenih skupova, književnih večeri i javnih tribina, obilježava obljetnice važnih osoba iz kulture iz zajednice vojvođanskih Hrvata te surađuje sa sličnim ustanovama Hrvata, ali i inih naroda u Vojvodini.[1]

Sjedište joj je u Subotici, na adresi Ulica Bele Gabrića 21, u spomen kući Bele Gabrića.[1]

Ova udruga je imala tri sekcije: dramsku sekciju „Mala scena“, koju vodi Marjan Kiš, literarnu „Lira naiva“ koju vodi Nedeljka Šarčević i recitatorsku koju vodi Katarina Čeliković, a od kraja ožujka 2010. i znanstveno-istraživačku sekciju koja se bavi književnošću i jezikom.[2]

U organizaciji ove udruge se održavaju tri manifestacije pokrajinskog značaja Dani Balinta Vujkova, Lira naiva i Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku te manifestacija općinskog značaja Književno prelo.[3]

Hrvatska čitaonica se bavi i nakladništvom. Izdaje hrestomatije, knjige (uključujući knjige za djecu), zbornike, zvučna izdanja, snima dokumentarne i animirane filmove.

Od samog osnutka ovom ustanovom predsjedava Katarina Čeliković, koja je i potaknula osnivanje ove udruge.[4]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

2007. je Hrvatska čitaonica dobila prvu nagradu Ivan Antunović koju dodjeljuje Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost "Ivan Antunović".

2010. je Mala scena Dramske sekcije Hrvatske čitaonice 2010. na Festivalu hrvatskog amaterskog teatra u Mirgešu za predstavu E, moj doktore Marijana Kiša dobila nagradu za najbolji glumački par i za režiju.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Zavod za kulturu vojvođanskih HrvataArhivirana inačica izvorne stranice od 28. srpnja 2010. (Wayback Machine) Hrvatska čitaonica – Subotica, pristupljeno 6. veljače 2010.
  2. Radio Subotica[neaktivna poveznica] Siniša Jurić: Promjene u čelništvu Hrvatske čitaonice, 30. ožujka 2010.
  3. Radio SuboticaArhivirana inačica izvorne stranice od 1. ožujka 2021. (Wayback Machine) Književno prelo u HKC «Bunjevačko kolo», pristupljeno 6. veljače 2010.
  4. Zavod za kulturu vojvođanskih HrvataArhivirana inačica izvorne stranice od 24. srpnja 2010. (Wayback Machine) Djelatnici, pristupljeno 6. veljače 2010.
  5. Hrvatska riječArhivirana inačica izvorne stranice od 13. travnja 2010. (Wayback Machine) Davor Bašić Palković: Recesijska godina, budućnost ovisi o potpori, 2. travnja 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]