Hrvatska bunjevačko-šokačka stranka

Izvor: Wikipedija
Hrvatska bunjevačko-šokačka stranka
Osnovana 20. lipnja 2004.
Izdvojena iz DSHV
Sjedište Subotica
Država djelovanja Srbija

Hrvatska bunjevačko-šokačka stranka (kratica: HBŠS) je politička stranka vojvođanskih Hrvata.

Osnovana je 20. lipnja 2004. u Subotici.,[1] gdje joj je i sjedište.
Stranka je nastala kao posljedica drugih većih razmomilaiženja u radu DSHV-ovog čelništva.
Ovo nepomirljivo stajalište se iskazalo u pojavi treće po redu hrvatske stranke u Vojvodini i Srbiji, Hrvatske bunjevačko-šokačke stranke.

Stranka je za svoj osnovni cilj postavila ujedinjenje svih Hrvata na prostorima Vojvodine i Srbije.[1]

Inicijative[uredi | uredi kôd]

HBŠS je skrenula svojevremeno pozornost na sebe i pločom s porukom ispred stranačkih prostorija: "Tražimo ista prava kao Srbi u Hrvatskoj". Ta poruka je bila upućena srbijanskoj skupštini, jer je "za manjinske zajednice donijela neprihvatljiv Zakon o lokalnim, pokrajinskim i republičkim izborima".[2]

Krajem lipnja 2008. je HBŠS najavila pokretanje inicijative za podizanjem spomen-obilježje ubijenim zastupnicima HSS-a, Stjepanu Radiću, dr. Đuri Basaričeku i Pavlu Radiću, ispred Skupštine Republike Srbije ili na nekom drugom prikladnome mjestu u Beogradu. Stav je stranke da bi se "ovim djelom srpski narod iz kojeg potječe i sam atentator pokazao poštovanje i suosjećanje prema pitanju koje se do sada nije smjelo ili nije htjelo potencirati". Sami svoj zahtjev smatraju za "veliki ispit za sve demokratske snage sa ovih prostora a ujedno dobit ćemo i odgovor koliko je poštovanje i praktično zaživjelo".[3]

Izborni rezultati i povijest[uredi | uredi kôd]

Za razliku od ostalih hrvatskih stranaka, DSHV-a i Hrvatskog narodnog saveza, HBŠS nije polučila uspjehe na izborima (stanje 9. studenoga 2007.), tako da je uglavnom djelovala preko priopćenja.

Predsjednik HBŠS-a Blaško Temunović je bio žrtvom šovinističkog izgreda, 18. lipnja 2007., kada je u Subotici usred dana pretučen bejzbolskom palicom i metalnom šipkom, uz psovanje "ustaške majke".[4]

Za predsjedničke izbore u Srbiji 2008., HBŠS je najavila potporu najmlađem predsjedničkom kandidatu, Čedomiru Jovanoviću iz Liberalno demokratske stranke.[5]

  • izbori u Srbiji u svibnju 2008.

Na izvanrednim izborima 11. svibnja, HBŠS je odlučila izaći samo na lokalnim izborima u Subotici, podosta oklijevajući s prikupljanjem potpisa za izbornu listu, smatrajući da su izborni zakoni diskriminirajući spram malih stranaka nacionalnih manjina.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Glas KoncilaArhivirana inačica izvorne stranice od 7. studenoga 2007. (Wayback Machine) 7 dana u svijetu, 27. lipnja 2004.
  2. Radio-SuboticaArhivirana inačica izvorne stranice od 26. srpnja 2011. (Wayback Machine) HBŠS: Kome smeta zahtjev da Hrvati u Srbiji imaju ista prava kao Srbi u Hrvatskoj?, 21. travnja 2008.
  3. Radio-SuboticaArhivirana inačica izvorne stranice od 27. lipnja 2008. (Wayback Machine) HBŠS traži spomenik Stjepanu Radiću u Beogradu, 25. lipnja 2008.
  4. Index.hr U Subotici pretučen predsjednik hrvatske stranke
  5. Radio-SuboticaArhivirana inačica izvorne stranice od 26. srpnja 2011. (Wayback Machine) Potpora kandidatu LDP

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]