Hrvatska kršćansko-socijalna stranka prava

Izvor: Wikipedija
Hrvatska kršćansko-socijalna stranka prava
Osnovana studeni 1906.
Raspuštena 1918.
Nasljednica Hrvatska stranka prava
Sjedište Zagreb
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija pravaštvo
kršćanski socijalizam
hrvatski nacionalizam
Politički položaj centar

Hrvatska kršćansko-socijalna stranka prava osniva se u mjesecu studenome 1906. godine. Osnovala ju je skupina katoličkih aktivista koja se okupljala u listu Hrvatstvo, neizravno povezanim s Hrvatskim katoličkim pokretom. Stranka je bila sljednica Hrvatske radničke zajednice, a usvojila je pravaški program iz 1894. i izrijekom se stavila na branik kršćanskih načela i socijalnih prava radništva. Pojavu stranke pozdravili su listovi: Mahnićeva Hrvatska straža, sarajevska Vrhbosna, zagrebački Katolički list.

Program stranke sadržavao je tri temelja: 1. politički - stranka se zauzimala za jedinstvo svih hrvatskih zemalja u okviru Habsburške Monarhije, na temelju hrvatskoga državnog prava; 2. društveno-gospodarski - stranka je smjerala na obrtnike, radnike i poljodjelce; 3. bogoštovno-prosvjetni - stranka je u program uvrstila obranu načela i učenja Katoličke crkve. Ukratko, stranka se je zalagala za dvije temeljne odrednice: hrvatski nacionalizam i katolički društveni nauk.

U početku nije imala velik politički uspjeh, iako Čista stranka prava "utapa" u nju 1910. godine. Veliki pristaša te fuzije bio je Josip Pazman.[1] Krajem 1911. sa Starčevićevom strankom prava ujedinjuje se u Stranku prava i s pravašima iz svih hrvatskih pokrajina čini Svepravašku organizaciju, ali već 1913. dolazi do ponovnog odvajanja i stranka djeluje pod starim imenom, sve do 1918., ovaj put bez tzv. frankovaca.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Također pogledajte[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]