Hrvatska liberalna demokratska stranka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hrvatska liberalna demokratska stranka - HLDS
HLDS-logo.png
Vođa Ivan Ravlić
Predsjednik Ivan Ravlić
Glavni tajnik Darko Grgić
Zamjenici Predsjednika Ivana-Korina Maranić (do 31. srpnja 2020.), Nikolina Kotnik, Renata Pavić, Marija Pervan, članica Predsjedništva
Predsjednica Statutarne komisije Andrea Bagarić
Osnivač Ivan Ravlić
Osnovana 23. lipnja 2020.
Sjedište Flag of Croatia.svg Dugo Selo, Hrvatska
Podmladak Mladi HLDS-a (u postupku osnivanja)
Broj članova 500
Ideologija socijalni liberalizam, liberalizam, progresivizam, liberalna demokracija, proeuropejstvo, sekularizam
Politički položaj politički centar
Međunarodna skupina ALDE Party (u postupku učlanjenja)
Skupina u Europskom parlamentu Savez liberala i demokrata za Europu
Sabor
0 / 151
Europski parlament
0 / 12
Službene boje      tamno plava
Službena stranica

Hrvatska liberalna demokratska stranka (HLDS) je politička stranka koja prvenstveno djeluje na području Republike Hrvatske, a sukladno svom Statutu može djelovati u inozemstvu (sukladno pravnom poretku zemlje u kojoj djeluje). Svjetonazorski je socijalno liberalna i progresivna, dok u ekonomiji promiče ekonomski liberalizam uz socijalizam, ali samo u svrhu zaštite najsiromašnijih građana, obitelji, djece i mladih.

Povijest

U Registar političkih stranaka koji se vodi pri Ministarstvu uprave, upisana je dana 7. srpnja 2020. godine pod rednim brojem 366 u Knjizi II. Na Osnivačkoj Skupštini HLDS-a, održanoj 23. lipnja 2020. godine sudjelovalo je 117 punoljetnih i poslovno sposobnih državljana Republike Hrvatske koji su jednoglasno za predsjednika HLDS-a izabrali tada 18-ogodišnjeg Ivana Ravlića, na čiju je inicijativu HLDS i osnovan. Osnivačka Skupština HLDS-a politički je program Ivana Ravlića, pod nazivom "Program za uspješnu Hrvatsku" ocijenila najboljim, iako su postojali i brojni drugi protukandidati koji su pretendirali na funkciju predsjenika HLDS-a, no unatoč, Osnivačka Skupština u konačnici je za predsjednika HLDS-a izabrala Ivana Ravlića. Osim političkog programa jednoglasno je usvojen i Statut čiji je autor također izabrani predsjednik HLDS-a.

Hrvatska liberalna demokratska stranka planira aktivno sudjelovati na svim budućim lokalnim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima Republike Hrvatske te na izborima za predstavnike Republike Hrvatske u Europskom parlamentu.

Ideologija Stranke i Etički kodeks nalažu kako se članovi HLDS-a zalažu za antifašizam, antinacionalizam, antimilitarizam, antišovinizam, sekularizam, rodnu jednakost i ravnopravnost, ekonomski liberalizam, liberalizam u cijelosti, socijalni liberalizam, ljudske slobode, slobodu govora, slobodu misli i izražavanja, slobodu vjerskog, etničkog ili seksualnog opredjeljenja, načela slobodnog tržišta, slobodnog tržišnog natjecanja, financijske transparentnosti, poštivanje Ustava, pozitivnih propisa Republike Hrvatske i Europske unije i pravnog poretka zemlje u kojoj HLDS djeluje, poštivanje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nacionalne ravnopravnosti na razini cijele Europske unije, načela istinitosti, vjerodostojnosti, liberalizma, liberalne demokracije i socijalne pravde. Članovi HLDS-a zalažu se i za proširenje Europske unije, Schengenskog prostora i proeuropejstvo te jačanje položaja Republike Hrvatske i njezinoga integriteta u Europi i svijetu. Članovi HLDS-a prvenstveno se zalažu za socijalizam u svrhu ostvarivanja prava na besplatno obrazovanje i besplatnu zdravstvenu skrb za sve građane Republike Hrvatske i Europske unije, pod jednakim uvjetima. Članovi HLDS-a zalažu se i za besplatnu školsku prehranu i besplatne školske udžbenike, radne bilježnice i sav školski pribor neophodan za provođenje nastavnog plana i programa, u svim javnim osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske za sve učenike, neovisno o njihovom socijalnom statusu, vjerskoj, etničkoj ili rasnoj pripadnosti.

Tijela Stranke

Svi unutarstranački mandati HLDS-a traju 4 (četiri) godine. U HLDS-u djeluje Predsjednik, Predsjedništvo, Veliko vijeće, Statutarna komisija, Glavni tajnik i Tajništvo te Financijski direktor.

Unutarstranačka tijela zadužena za upravljanje Strankom su:

 1. Predsjednik
 2. Predsjedništvo
 3. Veliko vijeće
 4. Glavni tajnik i Tajništvo
 5. Statutarna komisija
 6. Financijski direktor

HLDS može sukladno svom Statutu, osnivati i druga savjetodavna i radna tijela temeljem Rješenja ili pisane Odluke Predsjednika Stranke.

Predsjednik Ivan Ravlić na kandidacijskim listama HLDS-a planira sudjelovati na predstojećim lokalnim izborima kao i na svim ostalim budućim parlamentarnim, predsjedničkim i europskim izborima. Trenutno priprema središnja tijela Stranke kako bi se ista uključila u Savez liberala i demokrata za Europu.

Izvori

 1. https://hlds-liberalni-demokrati.com.hr/
 2. https://hlds-liberalni-demokrati.com.hr/2020/07/10/politicka-stranka-hlds-upisana-je-u-registar-politickih-stranaka/
 3. https://registri.uprava.hr/#!stranka-detalji/2gUBAAEAAAEiAeDXegAAAAAAAAHcBQAAAAEBAXJlZ0Jyb2pTdHJhbmvlAgA
 4. https://hlds-liberalni-demokrati.com.hr/2020/06/23/ivan-ravlic-predsjednik-hlds-a/
 5. https://hlds-liberalni-demokrati.com.hr/2020/06/23/program-politicke-stranke-hlds/

Vanjske poveznice