Hrvatska seljačka stranka (Bosna i Hercegovina)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
HSS logo.png

Hrvatska seljačka stranka je hrvatska politička stranka u BiH. Poziva se na tradiciju Radićeva HSS-a i nastavak je Hrvatske seljačke stranke Bosne i Hercegovine.

Povijest[uredi VE | uredi]

Stranka je osnovana u Sarajevu 18. travnja 1993. godine na inicijativu Ive Komšića i "Napretka" s namjerom da bude protuteža HDZ-u BiH. Predsjednik joj je bio dr. Marko Tadić. Kao alternativa HDZ-u, stranka je bila dio Hrvatske koalicije za promjene i Hrvatskog zajedništva za izbore 2006.

Na općim izborima 2006. HSS BiH je u koaliciji Hrvatsko zajedništvo uspio dobiti zastupničko mjesto u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i dva izaslanička mjesta u Domu naroda Parlamenta FBiH.

HSS-NHI (2007-2010)[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: HSS-NHI
HSS je s Novom hrvatskom inicijativom (NHI) započeo pregovore oko ujedinjenja, što se dogodilo na ujedinjujućem Saboru u Sarajevu 1. listopada 2007. Nova stranka nazvana je Hrvatska seljačka stranka - Nova hrvatska inicijativa, a za predsjednika ujedinjene stranke izabran je dotadašnji predsjednik HSS-a BiH Marko Tadić.[1]

Nakon ujedinjenja ipak nije došlo do ideološkog približavanja dvaju stranaka. NHI je uglavnom činila liberalna ljevica, a HSS BiH centraši pučke orijentacije. Zbog spajanja ovih dviju stranaka različitih ideologija, stranke su napustili brojni članovi, od pojedinaca do cijelih ogranaka. Koalicija je naročito naštetila HSS-u BiH u Posavini gdje je HSS BiH bio znatno jači od NHI-a. Zbog ujedinjenja morali su se prihvatiti i brojni članovi koje je izbacio HSS BiH. Na idućim lokalnim izborima 2008. u Posavini je HSS-NHI zabilježio osipanje, pad, a potom i utrnuće. Lokalni izbori 2008. pokazali su da neprincipijelno ujedinjenje nije prepoznato među biračkim tijelom kao pozitivno. Predsjednik stranke Tadić napustio je aktivnu politiku i Bosnu i Hercegovinu.[1]

Ponovno samostalni[uredi VE | uredi]

Nakon izbora 2010. odvaja se pod vodstvom Ljiljane Lovrić od NHI-ja i ponovo djeluje kao samostalna stranka, otada pod nazivom Hrvatska seljačka stranka.

Izvor[uredi VE | uredi]