Hrvatska traži zvijezdu

Izvor: Wikipedija
Disambig.svg Ovo je članak o Idol emisiji RTL-a. Za Idol emisiju Nove TV pogledajte članak Hrvatski Idol.
Hrvatska traži zvijezdu
HTZ logo.png
SmislioFlag of the United Kingdom (3-5).svg Simon Fuller
Voditelj(i)Ivan Šarić
Ecija Ivušić
Antonija Blaće
Marko Lušić
ŽiriTony Cetinski
Goran Lisica-Fox
Ivana Mišević
Anđa Marić
Jelena Radan
DržavaFlag of Croatia.svg Hrvatska
Jezikhrvatski
Broj sezona3
Broj emisija9 (uživo)
Prikazivanje
Trajanje emisije3 sata
Prikazivanje
TV kućaRTL Televizija
Prva emisija17. travnja 2009.
Posljednja emisija17. lipnja 2011.

Hrvatska traži zvijezdu je bila hrvatska natjecateljska emisija "talentiranih" sudionika; hrvatska verzija Pop Idola koja se emitirala na RTL Televiziji. Emitiranje je počelo 2009. godine, a trajalo je do 2011. Održane su tri sezone emisije, a pobjednici prijašnjih sezona su bili Bojan Jambrošić, Kim Verson i Goran Kos.

O emisiji[uredi | uredi kôd]

Emisija Hrvatska traži zvijezdu (skraćeno HTZ), sastojala se od audicija i emisija uživo. Nakon audicija, u kojima je žiri birao top 17, kreću emisije uživo. U prvoj emisiji uživo bira se top 10, a kasnije natjecatelji ispadaju jedan po jedan. Emisije uživo ovise isključivo o glasovima publike, osim u prvoj emisiji uživo gdje žiri ipak može odabrati tri natjecatelja (svaki član žirija bira jednog). Zadnja emisija uživo je finalna, a u finalu ostaje dvoje natjecatelja. Emisije uživo emitirale su se petkom u 20:00 na RTL Televiziji u dva djela. Prvi dio traje oko dva do tri sata, dok drugi dio (nakon jednosatne stanke za glasovanje) traje oko pola sata. U tom drugom djelu bira se natjecatelj koji ispada, a ako je finale, onda se u tom djelu bira pobjednik.[1]

Audicije za emisiju održavale su se u četiri najveća hrvatska grada, u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Žiri je bio tročlan, a predsjednik žirija bio je Tony Cetinski. U prvoj sezoni, žiri emisije je bio sljedeći: Tony Cetinski, Jelena Radan i Goran Lisica - Fox, dok je u drugoj sezoni Jelena Radan zamijenjena Anđom Marić. Tony Cetinski kao predsjednik žirija ima neke povlastice. U trećoj sezoni ponovno je došlo do promjene ženskog člana žirija te je na mjesto Anđe Marić stigla Ivana Mišerić. To se odnosi na prolazak natjecatelja - ponekad odluči pustiti nekog natjecatelja iako ne dijeli mišljenje s drugim članovima žirija.[2]

Voditeljica emisije bila je Antonija Blaće, poznata po vođenju hrvatskog Big Brothera. Kada je prva emisija prve sezone počela, 17. travnja 2009. godine, Blaće je postala jedina voditeljica u svijetu koja je vodila i Big Brother i Idol franšize. U prvoj sezoni, iza pozornice s natjecateljima bio je Marko Lušić, no u drugoj sezoni zamijenio ga je Ivan Šarić. On je također voditelj HTZ Magazina te tako provodi najviše vremena s natjecateljima,[2] a u trećoj sezoni ponovno je došlo do promjene iza pozornice - Ivana Šarića zamijenila je Ecija Ivušić, dok je voditeljicu Antoniju Blaće zamijenio Ivan Šarić, a HTZ Magazin je otkazan.

Sezone[uredi | uredi kôd]

Održane su tri sezone emisije, 2009., 2010. i 2011. godine.

Prva sezona[uredi | uredi kôd]

Prva sezona emisije je započela s audicijama u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Prva emisija uživo je održana 17. travnja 2009. sa 17 natjecatelja. Do finala, 19. lipnja 2009., održano je deset emisija uživo. U live emisijama, osim u prvoj, ispadao je po jedan natjecatelj do finala.

Pobjednik prve sezone je Bojan Jambrošić iz Čakovca, dok je na drugom mjestu Zoran Mišić iz Valpova. Na trećem je mjestu ostala Barbara Dautović. Nakon showa, osim pobjednika showa, Bojana Jambrošića zapaženiju pjevačku karijeru ostvarili su Zoran Mišić, Nika Antolos, Manuela Svorcan i Carla Belovari. Nekoliko je kandidata tijekom trajanja showa bilo pozvano na koncert Tonyja Cetinskog u Zagrebu. Na kraju sezone, održana je mini-turneja HTZ-a u Rijeci, Osijeku, Splitu i Zadru.[3]

Druga sezona[uredi | uredi kôd]

Druga je sezona započela početkom 2010. godine s audicijama u Splitu, Osijeku, Opatiji i Zagrebu. Zagrebačka audicija bila je najduža, pa je na TV-u prikazana u tri emisije. U drugoj sezoni promijenjena je članica žirija Jelena Radan zbog privatnih obveza. Na njeno je mjesto došla glazbenica Anđa Marić. Osim nje, na mjesto voditelja umjesto Marka Lušića došao je Ivan Šarić.[2]

Druga sezona showa ima veći studio za emisije uživo, novu scenografiju te sastav koji prati pjevanje natjecatelja uživo. Uz to, s emitiranjem je započeo i HTZ Magazin. Pravila natjecanja i glasovanja ostala su jednaka kao u prvoj sezoni.

Pobjednica druge sezone showa je Kim Verson, dok je na drugom mjestu ostao Vilibald Kovač. Tony Cetinski je ponovo pozvao nekolicinu kandidata na svoj koncert, jednako kao u sezoni prije. Uz to, organizirana je serija koncerata posebno za kandidate showa: u Zagrebu, Rijeci i Osijeku.

Treća sezona[uredi | uredi kôd]

Treća je sezona započela početkom 2011. godine s audicijama u Splitu, Osijeku, Opatiji i Zagrebu. Na mjesto Anđe Marić došla je Ivana Mišerić voditeljica Radia "Antena ZG". Smatra da ima sluha i da je dobra u pronalaženju potencijalnih zvijezda, međutim priznaje kako je žiri napravio večih grešaka što se tiče odabira kandidata za "Recall", audicije u dvorani V. Lisinskog u kojima se najboljih 100 kandidata natjecalo za mjesto najboljih - Top 17 ( Top 15 ).

Treća sezona showa ima istu veličinu studija za emisije uživo, novu scenografiju te sastav koji prati pjevanje natjecatelja uživo. HTZ Magazin je otkazan, a glasanje ostaje isto kao i ono u prve dvije sezone.

Pobjednik treće sezone showa je Goran Kos, dok je na drugom mjestu ostala Marcela Oroši. Nakon Showa, ponovno je organizirana "HTZ" turneja po raznim gradovima, jako brzo su se rasprodale karte!

Na mjesto Antonije Blaće došao je mladi komičar Ivan Šarić, a na njegovo mjesto voditelja iza pozornice došla je Ecija Ivušić.

HTZ Magazin[uredi | uredi kôd]

Hrvatska traži zvijezdu - Magazin je bio produžetak HTZ-a u kojem se prikazivao tjedan natjecatelja i pripreme prije emisije uživo. Voditelj HTZ Magazina je bio Ivan Šarić koji se druži s natjecateljima pokušavajući ih upoznati publici. Emitirao se utorkom u 21:00 na RTL-u. Magazin je po prvi put s emitiranjem započeo u drugoj sezoni, dok je u trećoj sezoni HTZ Magazin otkazan.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska traži zvijezdu - Show Info. HTZ.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. veljače 2010. Pristupljeno 1. lipnja 2010.
  2. a b c Hrvatska traži zvijezdu - Voditelji i žiri. HTZ.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. prosinca 2011. Pristupljeno 1. lipnja 2010.
  3. Zvijezde HTZ-a ljetnu turneju rasprodale do zadnjeg mjesta. Index.hr. 30. srpnja 2009. Pristupljeno 1. lipnja 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]