Hrvatske ceste

Izvor: Wikipedija

Hrvatske ceste d.o.o. (HC) je tvrtka koja se bavi upravljanjem, građenjem i održavanjem državnih cesta. Tvrtka je u 100%-tnom vlasništvu Republike Hrvatske, a registrirana je i s radom je započela 11.4.2001.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Hrvatske ceste d.o.o.
Osnovana 2001.
Osnivač(i) Republika Hrvatska
Sjedište ZagrebHrvatska
Ključne osobe Josip Škorić
Pokriveno područje Republika Hrvatska
Usluge cestovni promet
Vlasnik Republika Hrvatska
Web stranica Hrvatske ceste

Nakon izbora 1990. nova vlada pokreće niz strukturnih reformi. Tako se, među ostalim, napušta dotadašnji sustav cestovne gradnje i održavanja, i 1991. se osniva Poduzeće "Hrvatske ceste".[1] 1996.[2] se iz njega izdvaja građevinska operativa i mijenja ime u Hrvatsku upravu za ceste. 2001. Hrvatska uprava za ceste se razdvaja u dvije tvrtke[3]: Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste.

Infrastruktura[uredi | uredi kôd]

Hrvatske ceste d.o.o. gospodare mrežom od 7.129,6 km državnih cesta, a svoje aktivnosti provode sukladno četverogodišnjem Programu građenja i održavanja javnih cesta koji donosi Vlada RH. Gustoća razvrstane cestovne mreže Republike Hrvatske određena je temeljem Odluke o razvrstavanju javnih cesta.

Unutarnji ustroj[uredi | uredi kôd]

Tvrtkom upravlja četveročlana Uprava, koju nadzire Nadzorni odbor i Skupština. Organizacijski je podijeljena na urede, odjele i sektore. Uredi su: Ured uprave, Ured za odnose s javnošću, Ured za unutarnju reviziju i Ured za korporativnu sigurnost i zaštitu na radu. Odjeli su: Poseban odjel za nabavu i Poseban odjel za vođenje strateških projekata. Sektori su: Sektor za pripremu, građenje i rekonstrukciju, Sektor za ekonomske poslove, Sektor za pravne poslove, poslove ljudskih resursa i opće poslove, Sektor za razvoj i informatičku podršku te Sektor za održavanje i promet. Sektor za održavanje i promet je podijeljen na poslovne jedinice, a poslovne jedinice na tehničke ispostave.[4] 2019. godine tvrtka je zapošljavala 460 radnika.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Statut Poduzeća "Hrvatske ceste" - poduzeće za održavanje, zaštitu, rekonstrukciju i izgradnju cesta u Hrvatskoj. narodne-novine.nn.hr. Pristupljeno 17. ožujka 2021.
  2. 100 28.11.1996 Zakon o javnim cestama. mmpi.gov.hr. Pristupljeno 17. ožujka 2021.
  3. Državne ceste. mmpi.gov.hr. Pristupljeno 17. ožujka 2021.
  4. Lab, Bamboo. Hrvatske Ceste. hrvatske-ceste.hr (engleski). Pristupljeno 17. ožujka 2021.
  5. Izvještaj revizije 2019 (PDF)