Hrvatski Jandrof

Izvor: Wikipedija
Hrvatski Jandrof
Hrvatski Jandrof
Hrvatski Jandrof
Grb Karta
Opći podaci
Kraj: Bratislavský
Okrug: Bratislava V
Regija: Bratislava i okolica
Nadmorska visina: 134-136 m
Površina: 21,4 km²
Stanovništvo: 1227 (2005.)
Gustoća: stan./km2
Statistički kôd:
Registarska oznaka: BA
Poštanski broj: 851 10
Pozivni broj: 02
Stranica: www.jarovcemu.sk
Načelnik: Pavel Škodler

Hrvatski Jandrof (slovački: Jarovce, njemački: Kroatisch-Jahrndorf, mađarski: Horvátjárfalu) je gradska četvrt u Bratislavi.

Ovo selo je prvi put spomenuto 1208. pod imenom Ban. Za vrijeme provale Turaka, mnogi Hrvati su se u 16. stoljeću doselili u ovo mjesto. Mjesto je svoje ime dobilo zbog obližnjeg Njemačkog Jandrofa u Austriji (Deutsch-Jahrndorf). Ovo je područje zajedno s obližnjim selima Rosvar (Rusovce) i Čunovo spadalo pod Mađarsku sve do 1947. godine. Mjesto je službeno postalo dio Bratislave 1. siječnja 1972.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Hrvati su i danas značajna zajednica u ovom mjestu. Početkom 20. stoljeća stanovništvo sela su činili 80 % Hrvati, 17 % Nijemci, a ostatak su bili Mađari. Nakon što je ovo područje nakon Pariške mirovne konferencije 1947. pripalo Čehoslovačkoj, stanovništvo je postupno asimilirano.

Prema popisu stanovništva iz 2001., 20,4 % stanovništva deklarira se kao Hrvati, dok ostatak čine većinom Slovaci. Ovo je jedina općina u Slovačkoj u kojoj Hrvati čine više od 20% stanovništva.

Festival[uredi | uredi kôd]

Svake godine u Hrvatskome Jandrofu, Hrvatski akademski klub organizira festival Dani Mladine koji je 2009. godine organiziran po 36. put i traje od 4. do 6. rujna. Najveći je festival gradišćanskih Hrvata, na kojem sudjeluju i popularni hrvatski pjevači poput Jelene Rozge, Prljavoga Kazališta, Gustafa i drugih.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]