Hrvatski anđeli rata (2020.)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Hrvatski anđeli rata)
Hrvatski anđeli rata
Plakat projekcije filma
RedateljJakov Sedlar
Godina izdanja2020.
DržavaHrvatska
Jezikhrvatski
Žanrdokumentarni film
Portal o filmu


Hrvatski anđeli rata, hrvatski dokumentarni film, autora i redatelja Jakova Sedlara. Prvi je film o stradanju djece u tijekom srbijansko-crnogorske i JNA agresije na Hrvatsku.[1] Snnimljen je iz želje da se ne zaborave zločini počinjeni nad djecom u obrambenom Domovinskom ratu. Dodatni motiv je što je preko 30 godina bila prešućena ova tema, što nije slučajno. Osim izostanka medijskog pokrića, u školskim udžbenicima rijetko se ili nikako spominju djeca ubijena ili ranjena u srpskoj agresiji, još se manje govori o uništenim obiteljima, o trajnim posljedicama (fizičke ozljede, trajna fizička invalidnost, posttraumatski stresovi, depresije, anksioznosti...) za ljude koji su kao djeca preživjeli ratne strahote. Film traje 60 minuta. Tekst je napisao Hrvoje Hitrec, a interpretira ga Dragan Despot. Najavljeno je da će biti preveden i na engleski jezik. Dogovorene su projekcije u Hrvatskoj, SAD-u, Kanadi i Australiji.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Braniteljski portal: Jakov Sedlar: Mnogi moji filmovi prikazuju se po svijetu, ali ne i na HTV-u,što pokazuje odnos te kuće prema onima koji ne misle kao oni… Braniteljski portal. 26. svibnja 2020. Pristupljeno 8. lipnja 2020.
  2. Renata Rašović: Snimaju se 'Hrvatski anđeli rata': 'U ratu sam izgubio troje djece, majku i suprugu' Večernji list. 24. ožujka 2020. Pristupljeno 8. lipnja 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]