Hrvatski dijalektološki zbornik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Hrvatski dijalektološki zbornik (skraćenica HDZ, ISSN 0439-691X), časopis je Razreda za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji izlazi od 1956. godine. Časopis je usko vezan uz rad Odbora za dijalektologiju i njegove članove.[1] Dosad su objavljena 23 broja časopisa, posljednji 2019. godine.[2]

O časopisu[uredi | uredi kôd]

Zbornik objavljuje znanstvene i stručne radove te je jedina hrvatska publikacija orijentirana na hrvatsku dijalektologiju, na sva tri hrvatska narječja i njihov povijesni razvoj.[1][2] Zbornik je kategoriziran kao a1 časopis[2], a navodi se u sekundarnim izvorima publikacija ESCI i SCOPUS te mnogim tercijarnim bazama podataka.

Elektronička inačica[uredi | uredi kôd]

Elektronička inačica cjelovitih tekstova objavljenih u časopisu dostupna je u Digitalnoj zbirci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti DiZbi.HAZU[3], na središnjemu portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa HRČAK[2] i na međunarodnome portalu DOAJ[4] (Directory of open access journals).

Uredništvo[uredi | uredi kôd]

Glavna je urednica časopisa predsjednica Odbora za dijalektologiju, prof. dr. sc. Mira Menac-Mihalić, a tajnica Uredništva časopisa i urednica elektroničke inačice na HRČKU dr. sc. Martina Bašić.[1][2]

Uredništvo časopisa su u 2019. činili[5]:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 [1]Inačica izvorne stranice arhivirana 26. lipnja 2020. Odbor za dijalektologiju HAZU
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 [2] Hrvatski dijalektološki zbornik - HRČAK
  3. [3] Hrvatski dijalektološki zbornik - DiZbi.HAZU | Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
  4. [4] Hrvatski Dijalektološki Zbornik, DOAJ
  5. [5] Hrvatski dijalektološki zbornik, Impressum - HRČAK
HAZU 76 17 lipnja 2008.jpg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (http://info.hazu.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
Dopusnica nije važeća!
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.