Hrvatski i bošnjački tjednik

Izvor: Wikipedija
Hrvatski i bošnjački tjednik
prve novine koje povezuju Zagreb i Sarajevo'
Tip tjednik
Glavni urednik Vjekoslav Krsnik
Utemeljen 1994.
Političko usmjerenje zbližavanje Hrvata i Bošnjaka-Muslimana
Jezik hrvatski, bošnjački
Prestao izlaziti 1995.
Sjedište Frankfurt

Hrvatski i bošnjački tjednik je bio hrvatski tjednik iz Frankfurta. Ove novine su počele izlaziti 1994., a prestale su izlaziti 1995.

Iako je list bio iz Frankfurta, sa sjedištem u Reuterweg 47, pretplatničku je službu imao u Zagrebu, Slavonska avenija 4.

Uređivao ga je Vjekoslav Krsnik, a također i Željko Ivanković.[1] List se pojavio nakon Washingtonskog sporazuma, kao pokušaj zbližavanja Hrvata i Bošnjaka-Muslimana. Orijentacija novina se mogla vidjeti iz impresuma "prve novine koje povezuju Zagreb i Sarajevo". Članke je objavljivao na hrvatskom i bošnjačkom.

Sadržaji su bili edukativni i informativni. Osim što je sadržavao tekstove za odraslo čitateljstvo, bilo je članaka koji su bili usmjereni prema djeci i omladini.

Za ovaj list su pisali Sandra Križić-Boban,[2] Dubravko Lovrenović, Mirko I. Jukić (Aleksander Ravlic),[3] Vlado Pandžić,[4] Tarik Kulenović[5] i drugi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Bobovac - list vareških Hrvata br.50 (veljača 1999.)
  2. Institut za povijest umjetnosti[neaktivna poveznica] Sandra Križić-Boban: Bibliografija
  3. HICInačica izvorne stranice arhivirana 5. ožujka 2016. Mirko I. Jukic (Aleksander Ravlic), “Hrvatski i bošnjački tjednik” 18. siječnja 1995. - Četnički "vlak bez voznog reda"
  4. Filozofski fakultet u Zagrebu Odsjek za kroatistiku
  5. Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba[neaktivna poveznica] Behar 92

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]