Hrvatski oslobodilački pokret

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Hrvatski oslobodilački pokret
{{{logo opis}}}
Predsjednik Mirko Brekalo
Osnivač Ante Pavelić
Osnovana 8. lipnja 1956.[1]
Sjedište Zagreb
Država djelovanja Flag of Croatia.svg Hrvatska
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg BiH
Flag of Canada.svg Kanada
Flag of Australia.svg Australija
Glasilo Nezavisna Država Hrvatska
Podmladak HOP Mladež
Ideologija hrvatski nacionalizam
pravaštvo
antikomunizam[2]

Hrvatski oslobodilački pokret je politička organizacija/stranka koju su Izjavom od 8. lipnja 1956. utemeljili u Argentini Ante Pavelić, Džaferbeg Kulenović, Vjekoslav Vrančić, Andrija Ilić, Ivica Frković, Josip Marković te od desnog krila HSS-a Stjepan Hefer, Ivo Šarinić, Stipe Matijević i Ivan Kordić. U izjavi o utemeljenju stoji da je HOP nasljednik Hrvatskog ustaškog pokreta, Hrvatskih oružanih snaga, i Hrvatske stranke prava.

Povijest[uredi VE | uredi]

HOP je imao svoja stranačka glasila, argentinski dvotjednik Hrvatsku (u kojem su objavili osnutak HOP-a; list je prije nosio ime Hrvatski domobran), australsku Spremnost, zapadnonjemačku Hrvatsku slobodu i kanadski dvotjednik NDH, koji je poslije, kao mjesečnik pa povremenik, prenesen u Hrvatsku.

Svrha HOP-a je bila "polučenje potpune slobode hrvatskog naroda i ponovna uspostava NDH na cijelom njegovom povijesnom i etničkom području između Mure, Drave, Dunava, Drine i Jadranskog mora".[3] HOP je, uz Hrvatsku seljačku stranku u emigraciji, bio jedna od najvećih hrvatskih emigrantskih organizacija.

Početkom raspadanja SFRJ, ondašnji je predsjednik HOP-a Srećko Pšeničnik prenio sjedište ove stranke-pokreta u Zagreb. Domovinski ogranak HOP-a osnovan je u Zagrebu 9. listopada 1991. Prvi predsjednik domovinskog HOP-a nakon kraćeg interregnuma bio je Slavko Grubišić.

Stranka na izborima u Hrvatskoj 1992. nije polučila ozbiljan rezultat te od tada ni ne sudjeluje na izborima. Godine 1995. dio stranačke mladeži HSP-a prelazi u domovinski HOP. Danas je domovinski HOP podjeljen u dvije frakcije, i posve minoran na hrvatskoj političkoj sceni, dočim jača organizacija još uvijek postoji u emigraciji (Kanada i Australija). Na izborima 2007. domovinski ogranak HOP-a je pristupio koaliciji Jedino Hrvatska, a 2011. HSP-u. Nedavno je utemeljen i ogranak pokreta u Bosni i Hercegovini. Trenutni predsjednik HOP-a BiH je Ivan Alilović.

Hrvatski oslobodilački pokret je član Svjetske lige za slobodu i demokraciju (World League for Freedom and Democracy).

Predsjednici[uredi VE | uredi]

Bilješke i izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]