Hrvatski pravaški pokret

Izvor: Wikipedija

Hrvatski pravaški pokret bila je politička stranka pravaškog svjetonazora u Republici Hrvatskoj. Sjedište joj je bilo u Ljevakovićevoj ulici u Zagrebu.

Osnovana je u Zagrebu 9. prosinca 2000., a nastala je udruživanjem Hrvatske demokratske stranke prava (HDSP) i Hrvatskoga narodnog pokreta - slobodna Hrvatska (HNP - SH).[1] Rezultat je to suradnje između čelnika tih dviju stranaka koja je započela još u doba Jugoslavije kada je Krešimir Pavelić, predsjednik HDSP-a, bio član tajne ali minorne organizacije Hrvatski narodni pokret – slobodna Hrvatska koja je pod vodstvom Mate Ćavara osnovana 1. svibnja 1965. godine u Zagrebu, u doba Rankovićeva terora nad Hrvatima. Kasnije, devedesetih godina u Republici Hrvatskoj, ta se organizacija transformirala u političku stranku istoga naziva.[2][3] Suradnja između čelnika HDSP-a i HNP - SH-a nastavila se i u Hrvatskoj nakon Jugoslavije pa su tako 1997. godine bili okupljeni u udrugu “Okupljanje za Hrvatsku” pod patronatom Ante Đapića.[4]

Nakon ujedinjenja, za predsjednika Hrvatskog pravaškog pokreta (HPP) izabran je Krešimir Pavelić, a stranka je 2001. godine imala 1.897 članova. Stranka niže slabe rezultate, a 2005. godine se ujedinjuje s Draženom Kelemincem i njegovom strankom Hrvatski pravaši (HP). Stranka koja je nastala ujedinjenjem Keleminčevih i Pavelićevih pravaša zvala se Hrvatski pravaši – Hrvatski pravaški pokret (HP-HPP) (iako se formalno zvala "Hrvatski nacionalni blok",[5] ali se taj naziv nije ustalio). Od 2007. godine ta stranka zove se Autohtona – Hrvatska stranka prava, a predsjednik te stranke je Dražen Keleminec, dok mu je Pavelić bio mentor i počasni predsjednik.


Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke
  1. Političke stranke u Hrvatskoj. reocities.com, preuzeto 18. rujna 2014.
  2. Mate Ćavar: Slobodna Hrvatska u Slobodnoj Europi. Hrsvijet.net, nedjelja, 30. lipanj 2013. Preuzeto 17. rujna 2014.
  3. [1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 24. rujna 2015. (Wayback Machine) Hrvatski-fokus.hr, pristupljeno 17. srpnja 2014.
  4. Deklaracija političke udruge “Okupljanje za Hrvatsku”Arhivirana inačica izvorne stranice od 9. prosinca 2014. (Wayback Machine) Hsp.hr, službene stranice HSP-a, preuzeto 18. rujna 2014.
  5. Ruža Tomašić se predstavlja Ružom Hrvatskom, a običan je trn Večernji list, pristupljeno 17. srpnja 2014.