Hrvatski standardi financijskog izvještavanja

Izvor: Wikipedija

Hrvatski standardi financijskog izvještavanja (HSFI) temelj su za sastavljanje i objavu financijskih izvještaja malih i srednjih poduzetnika u Republici Hrvatskoj. Nakon što su dugo vremena svi poduzetnici u Republici Hrvatskoj sastavljali i objavljivali financijske izvještaje sukladno Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja (MSFI), 2008. godine objavljeni su i nakon toga krenuli u primjenu Hrvatski standardi financijskog izvještavanja s ciljem pojednostavljenja procesa sastavljanje i objave financijskih izvještaja malim poduzetnicima te smanjenja troškova. Hrvatski standardi financijskog izvještavanja utemeljeni su u Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja te u osnovi, uz manje razlike, predstavljaju njihovu pojednostavljenu verziju.

Opća obilježja i svrha[uredi | uredi kôd]

Hrvatski standardi financijskog izvještavanja su računovodstvena načela i pravila koja primjenjuje računovodstvena struka, a koristi se kod sastavljanja i prezentiranja financijskih izvještaja.[1] U Hrvatskim standardima financijskog izvještavanja naznačene su temeljne koncepcije na kojima počiva sastavljanje i prezentiranje financijskih izvještaja. Svrha standarda je:

  • propisati osnovu za sastavljanje i prezentaciju financijskih izvještaja;
  • pomoć revizorima u formiranju mišljenja jesu li financijski izvještaji u skladu s Hrvatskim standardima financijskog izvještavanja;
  • pomoć korisnicima financijskih izvještaja pri tumačenju podataka i informacija koje su sadržane u financijskim izvještajima.

Hrvatskim standardima financijskog izvještavanja regulira se tematika u vezi s financijskim izvještajima, u prvom redu, namijenjenih vanjskim korisnicima. Oni sadrže zahtjeve priznavanja, mjerenja, procjenjivanja, prezentiranja i objavljivanja transakcija i događaja (imovine, obveza, kapitala, prihoda, rashoda, dobiti i gubitku, promjena u kapitalu i novčanom toku) važnih za financijske izvještaje opće namjene.

Hrvatski standardi financijskog izvještavanja su jednostavni, malog su opsega te teoretski i stručno zadovoljavaju kriterije suvremenog financijskog računovodstva. Utemeljeni su u odrednicama Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja, IV. i VII. Direktivi Europske unije i te domaćoj računovodstvenoj teoriji i praksi.

Donošenje i objava[uredi | uredi kôd]

Odbor za standarde financijskog izvještavanja je stručno tijelo od devet članova s petogodišnjim mandatima koje na prijedlog Ministra financija imenuje i razrješava Vlada Republike Hrvatske, osnovan na temelju Zakona o računovodstvu. Njegova je primarna uloga prevođenje Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja te donošenje, objava i tumačenje Hrvatskih standarda financijskog izvještavanja.[2]

Odlukom Odbora za standarde financijskog izvještavanja prva objava standarda izvršena je u Narodnim Novinama br. 30 od 12. ožujka 2008. godine. Standardima je propisana primjena za razdoblje od 01. siječnja 2008. godine.

Objavljeni HSFI[uredi | uredi kôd]

Trenutno je aktualno 17 standarda:[3]

standard Puni naziv
HSFI 1 Financijski izvještaji
HSFI 2 Konsolidirani financijski izvještaji
HSFI 3 Računovodstvene politike, promjene računovodstvenih procjena, pogreške
HSFI 4 Događaji nakon datuma bilance
HSFI 5 Dugotrajna nematerijalna imovina
HSFI 6 Dugotrajna materijalna imovina
HSFI 7 Ulaganja u nekretnine
HSFI 8 Dugotrajna imovina namijenjena prodaji i prestanak poslovanja
HSFI 9 Financijska imovina
HSFI 10 Zalihe
HSFI 11 Potraživanja
HSFI 12 Kapital
HSFI 13 Obveze
HSFI 14 Vremenska razgraničenja
HSFI 15 Prihodi
HSFI 16 Rashodi
HSFI 17 Poljoprivreda

Obveznici primjene[uredi | uredi kôd]

Obveznici primjene su mali poduzetnici, odnosno kompanije koje zadovoljvaju sve sljedeće kriterije:

  • kompanije čije dionice ne kotiraju na burzi
  • nisu financijske institucije
  • ne sastavljaju konsolidirana financijska izvješća
  • ne zadovoljavaju 2 ili 3 od 3 kriterija vezanih za visinu aktive (više od 150 milijuna kuna), prihoda (više od 300 milijuna kuna) i prosječan broj zaposlenika (više od 250 zaposlenika) potrebnih za klasifikaciju u skupinu velikih poduzetnika sukladno Zakonu o računovodstvu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. NN 30/2008, Odluka o objavljivanju Hrvatskih standarda financijskog izvještavanja
  2. Odbor za standarde financijskog izvještavanja. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. listopada 2012. Pristupljeno 6. listopada 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Odbor za standarde financijskog izvještavanja, HSFIArhivirana inačica izvorne stranice od 22. veljače 2015. (Wayback Machine)