Hrvatski svjetozor

Izvor: Wikipedija

Hrvatski svjetozor s podnaslovom list za naše vrijeme za obrazovanje i zabavu prve su informativne novine u Hrvatskoj. Izlaze u Zagrebu svake nedjelje od 1. srpnja 1877. g. do 30. lipnja 1878. g., a potom još dva sveska, za srpanj i kolovoz, izlaze kao mjesečnik. Pokrenuo ih je vlastitim sredstvima Milan Grlović ujedno novinar, urednik, izdavač i vlasnik. Tiskane su u tiskari C. Albrechta.

Hrvatski svjetozor
Tip tjednik, mjesečnik
Format 34 cm, 25 cm
Vlasnik Milan Grlović
Izdavač Milan Grlović
Glavni urednik Milan Grlović
Novinari Milan Grlović
Utemeljen 1877.
Političko usmjerenje informativne novine
Jezik hrvatski
Prestao izlaziti 1878.
Sjedište Zagreb, Hrvatska

List počinje izlaziti početkom Rusko-turskog rata 1877. – 1878., a prestaje izlaziti nakon Berlinskog kongresa, ali ovi događaji za koju je bila zainteresirana javnost u Hrvatskoj ne zauzimaju glavninu prostora u listu. Na koncepciju lista kao informativnog tjednika i odabir rubrika bitno utječe činjenica da je Grlović bio novinar. U Hrvatskoj u vrijeme pojavljivanja Hrvatskog svjetozora novine financijski podupiru političke stranke ili vlada za koje pišu obrazovani ljudi koji nisu novinari po struci. List nastoji čitatelje obavijestiti o aktualnim, ali i prošlim događajima kulturnog i društvenog života Hrvatske, znanstvenim dostignućima i zanimljivostima iz svijeta znanosti, zabaviti čitatelje, ali i proširiti mu vidike u svijet. Teme o kojima piše grupirane su oko rasprave i članka, rubrike listak i skupine rubrika kulturno povijesne vijesti. Listak donosi prijevode djela stranih književnosti u nastavcima. Skupina kulturno povijesne vijesti sa stalnim rubrikama koje se izmjenjuju iz broja u broj – vijesti iz akademije, crkva, diplomatske vijesti, društvene vijesti, glazba i kazalište, gospodarstvo i šumarstvo, historijski kalendar, iz sudnice, knjige, knjižarstvo i novinstvo, likovna umjetnost, literatura, naravoslovje, naši dužnici, nove hrvatske knjige, osobne vijesti, prirodoslovje, promet i trgovina, starine, statistika, svaštice, svečanosti, tvorna umjetnost, umjetnost, umrli, uprava i sudstvo, vojska i pomorstvo, zemljopis, zgode i nezgode, znanost – dotaknula je i teme koje dnevne listove ne zanimaju. Najviše redaka u rubrici list je posvetio glazbi i kazalištu. Informacije su iznijete sažeto i bez uljepšavanja.

U članku „Hrvatsko žurnalističko društvo“ objavljenom u br. 20 Grlović je još 1877.g. iznio ideju o potrebi osnivanja profesionalnog društva novinara koje bi poboljšao njihov položaj u društvu i podupiralo njihovo neovisno pisanje.

Puni razvitak informativnih novina nastavlja se početkom 20. st. s Novim listom, Obzorom, Novostima i Jutarnjim listom.

Dostupnost[uredi | uredi kôd]

Hrvatski svjetozor dostupan je na mikrofilmu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Više u online katalogu URL: http://katalog.nsk.hr/(14.7.2012)[neaktivna poveznica]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  1. Horvat, J. Povijest novinstva Hrvatske 1771-1939. Zagreb: Golden marketing ; Tehnička knjiga, 2003.
  2. Novak, B. Hrvatsko novinarstvo u 20.stoljeću. Zagreb: Golden marketing ; Tehnička knjiga, 2005.