Hrvatsko-bangladeški odnosi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Hrvatsko-bangladeški odnosi odnose se na bilateralne međunarodne odnose između Hrvatske i Bangladeša. Bangladeš sa Republikom Hrvatskom održava diplomatske odnose, od 18. prosinca 1997., ali je formalno nikad nisu priznale. Hrvatska diplomatska misija i konzulat za Bangladeš se nalazi u Indiji. Diplomatska misija Bangladeša za Hrvatsku predstavlja veleposlanstvo u Nizozemskoj.

Obrazovni sektor, kulturne razmjene i gospodarske suradnje su identificirane kao potencijalna područja za bilateralne suradnje između dviju zemalja.

Bangladeš i Hrvatska pokazale su svoje duboko zanimanje za proširenje bilateralne gospodarske aktivnosti između dviju zemalja, te su poduzele potrebne korake u tom pogledu. Hrvatska je tražila zajedničku suradnju s Bangladešom u brodogradilišnom sektoru. Godine 2012., Bangladeš je godišnje izvozio u Hrvatsku robe u vrijednosti od 100 milijuna $.[1] Bangladeški odjeća i roba od jute, keramika i lijekovi su identificirani kao proizvodi s dobrim potencijalom na hrvatskom tržištu. Bangladeš je pozvao Hrvatsku da zaposli kvalificiranu radnu snagu iz Bangladeša.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mr. Boris Velic paid a farewell courtesy call on to Foreign Minister. People's Republic of Bangladesh Ministry of Foreign Affairs. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. veljače 2014. Pristupljeno 19. prosinca 2015. (engl.)
  2. poslovni.hr, pristupljeno 19. prosicna 2015.