Hrvatsko-bangladeški odnosi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Hrvatsko-bangladeški odnosi odnose se na bilateralne međunarodne odnose između Hrvatske i Bangladeša. Bangladeš sa Republikom Hrvatskom održava diplomatske odnose, od 18. prosinca 1997., ali je formalno nikad nisu priznale. Hrvatska diplomatska misija i konzulat za Bangladeš se nalazi u Indiji. Diplomatska misija Bangladeša za Hrvatsku predstavlja veleposlanstvo u Nizozemskoj.

Obrazovni sektor, kulturne razmjene i gospodarske suradnje su identificirane kao potencijalna područja za bilateralne suradnje između dviju zemalja.

Bangladeš i Hrvatska pokazale su svoje duboko zanimanje za proširenje bilateralne gospodarske aktivnosti između dviju zemalja, te su poduzele potrebne korake u tom pogledu. Hrvatska je tražila zajedničku suradnju s Bangladešom u brodogradilišnom sektoru. Godine 2012., Bangladeš je godišnje izvozio u Hrvatsku robe u vrijednosti od 100 milijuna $.[1] Bangladeški odjeća i roba od jute, keramika i lijekovi su identificirani kao proizvodi s dobrim potencijalom na hrvatskom tržištu. Bangladeš je pozvao Hrvatsku da zaposli kvalificiranu radnu snagu iz Bangladeša.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mr. Boris Velic paid a farewell courtesy call on to Foreign Minister People's Republic of Bangladesh Ministry of Foreign Affairs. Arhivirano s izvorne stranice 23. veljače 2014. Pristupljeno 19. prosinca 2015. (engl.)
  2. poslovni.hr, pristupljeno 19. prosicna 2015.