Hrvatsko društvo skladatelja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hrvatsko društvo skladatelja
Naziv udrugeHrvatsko društvo skladatelja
Skraćeni nazivHDS
Vrstaudruga građana
PredsjednikMladen Tarbuk
Ključne osobeMladen Tarbuk, predsjednik Skupštine predstavnika Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik
Datum osnivanja19. srpnja 1945.[1]
Registarski broj00000310
Broj članovaviše od 390 redovnih i 9500 pridruženih članova
Adresa udrugeBerislavićeva 9,
Zagreb, Flag of Croatia.svg Hrvatska
Webwww.hds.hr i www.zamp.hr

Hrvatsko društvo skladatelja jedina je strukovna udruga glazbenih kreativaca u Hrvatskoj. Okuplja preko 300 redovnih (skladatelja, muzikologa, glazbenih pisaca) i više od 9000 pridruženih članova (nositelja autorskog prava).

Ova utjecajna umjetnička organizacija svojim znanjem, kreativnim i organizacijskim potencijalom, te povezanošću s drugim takvim organizacijama, ansamblima, institucijama i pojedincima iz zemlje i cijeloga svijeta bitno utječe na glazbeni život Hrvatske s jedinim ciljem napretka glazbenog života i afirmacije hrvatskoga glazbenog stvaralaštva u zemlji i inozemstvu. Hrvatsko društvo skladatelja i kroz svoju stručnu Službu ZAMP u Hrvatskoj ostvaruje prava za više od 2 milijuna glazbenih autora i nositelja autorskog prava na glazbi iz cijeloga svijeta.

Hrvatsko društvo skladatelja član je Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI), te Hrvatske gospodarske komore (HGK). Na međunarodnoj razini HDS je član više udruga kao što su CISAC (Međunarodna konferencija društva autora i skladatelja), BIEM (Međunarodni ured za mehanička izdanja), ISCM (Međunarodno udruženje za novu glazbu), ECSA (Savez europskih skladateljskih udruga) i ECF (Europski skladateljski forum).

Glasilo Hrvatskog društva skladatelja je časopis Cantus.

Manifestacije i natječaji[uredi | uredi kôd]

HDS je nositelj nekoliko važnih glazbenih manifestacija. Tu se posebno ističe Muzički biennale Zagreb, koji je od 1961. godine, ne samo hrvatski prozor u svjetsku suvremenu glazbu već i naš prodor među svjetska glazbena kretanja.

Zagrebfest, najstariji je festival zabavne glazbe na ovim prostorima također je manifestacija HDS-a, koja se od 2014. održava u novom ruhu i pod novim imenom Zagrebački festival.

Glazbena tribina od početka šezdesetih godina dvadesetog stoljeća svake godine prezentira i rezimira domaće glazbeno stvaralaštvo.

Jazz programi HDS-a sastoje se od dva festivala i koncertnog ciklusa pod zajedničkim imenom Jazz.hr na kojima se, uz domaće glazbeno stvaralaštvo prezentira vrh europske scene, a redovito i pokoja svjetska zvijezda jazza.

Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK tradicionalno je jesensko mjesto susreta i razmjene mišljenja profesionalaca iz raznih umjetničkih grana, državnih institucija, kao i pravnih stručnjaka, medija i poduzetnika vezanih za nove digitalne tehnologije. Glavni cilj konferencije je predstavljanje stvaralaštva i inovativnih praksi istaknutih kreativaca iz Hrvatske i inozemstva te podizanje svijesti o važnosti autorstva i ekonomskog potencijala kreativnog proizvoda.

U pola stoljeća HDS je izdao nekoliko stotina notnih izdanja u edicijama ”Ars Croatica” i ”Zabavne melodije”, te velik broj diskografskih izdanja suvremene hrvatske glazbe. 2001. godine HDS je utemeljio trgovačko društvo Cantus d.o.o., koje od tada u svojstvu diskografa i nakladnika preuzima ulogu promotora HDS-ovih edicija hrvatske suvremene umjetničke glazbe. HDS također izdaje i dvomjesečnik ”Cantus”, jedino glasilo u Hrvatskoj posvećeno domaćem glazbenom stvaralaštvu.

HDS je angažiran i u razvoju te potpori hrvatskoj glazbenoj sceni i mladim autorima putem niza natječaja koje održava svake godine. Temeljem ˝BTL natječaja˝ financiraju se nezavisni projekti u rasponu od tradicionalne, popularne i alternativne glazbe iz naknada prikupljenih u sustavu privatnog kopiranja. Natječaj ˝Tradicional˝ namijenjen je stimulaciji glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva s područja tradicijske glazbe, dok se putem natječaja ˝Rudolf i Margarita Matz˝ stipendiraju mladi skladatelji. Natječaj ˝Internacional˝ namijenjan je za potporu produkcije hrvatske glazbe u inozemstvu, a "ElectroCro" je natječaja za potporu glazbenih manifestacija, projekata i glazbenog stvaralaštva s područja klupske elektroničke glazbe.

HDS ZAMP[uredi | uredi kôd]

ZAMP je stručna Služba zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja (HDS) koja se bavi kolektivnim ostvarivanjem prava autora glazbenih djela, a kojom kroz službena tijela upravljaju njezini članovi, autori i ostali nositelji autorskih prava.

Davanje odobrenja i naknade[uredi | uredi kôd]

HDS ZAMP korisnicima glazbe u javnosti, u ime i za račun hrvatskih i inozemnih autora te ostalih nositelja prava, licencira korištenje glazbenih djela iz cjelokupnog svjetskog glazbenog repertoara. Načini obračuna i cijene u pravilu su sporazumno ugovoreni s krovnim asocijacijama korisnika kao što su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske itd.

U suradnji s ostalim glazbenim udrugama (HUZIP i ZAPRAF) i udrugama drugih kreativaca u zemlji (DHK; DHFR; ZANA) kroz HDS ZAMP se u zajedničkom sustavu za veći broj različitih vrsta korištenja djela na jednom mjestu pribavljaju sve potrebne licence i plaća jedinstvena cijena.

Naknade od licenci prodanih u zemlji, kao i naknade za hrvatske autore pristigle iz inozemstva, u obliku autorskih honorara četiri puta godišnje se isplaćuju hrvatskim i inozemnim autorima korištenih glazbenih djela, pri čemu im dostavljaju i specifikacije korištenja djela. ZAMP godišnje obradi podatke i redovito obiđe više od 40.000 korisnika, evidentira korištenje 220.000 djela te obračuna i isplati honorare za više od 90.000 hrvatskih i inozemnih autora i nositelja autorskog prava.

Podaci o korištenim djelima, obračun i isplata[uredi | uredi kôd]

HDS ZAMP prikuplja i podatke o izvođenim odnosno korištenim djelima. Sukladno podacima o korištenju djela, koji se i redovito provjeravaju i vještače, te podacima o nositeljima prava na djelima vrše se obračuni prikupljenih naknada. Podaci o korištenju i zaradi djela, tzv. specifikacije, potom se uz isplatu dostavljaju autorima i nositeljima prava na djelima.

Međunarodni globalni sustav[uredi | uredi kôd]

Sestrinska društva HDS ZAMP-a u drugim zemljama svijeta ostvaruju prava hrvatskih autora te HDS ZAMP-u dostavljaju podatke o korištenju i obračunu zarade djela hrvatskih autora. Te podatke zajedno s pripadajućim honorarima, HDS ZAMP potom prosljeđuje hrvatskim autorima. Na isti način i HDS ZAMP u zemlji ostvaruje prava inozemnih autora te svojim sestrinskim društvima uz honorare za pojedine autore šalje podatke o korištenju njihovih djela i obračunu naknada.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  1. HDS od utemeljenja - HDS - Hrvatsko društvo skladatelja