Hrvatsko književno društvo

Izvor: Wikipedija

Hrvatsko književno društvo (HKD) je udruženje koje okuplja književnike iz Hrvatske i inozemstva.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Hrvatsko književno društvo osnovano je 2007. godine u Rijeci i okuplja književnike iz cijele Hrvatske i inozemstva. Osnovali su ga književnici Valerio Orlić, Josip Eugen Šeta i Ernie Gigante Dešković. Pored središnjice u Rijeci u sastavu društva djeluje Ogranak u Zadru [1] osnovan 2013. godine i Ogranak u Zagrebu [2] [3] osnovan 2014. godine. U sastavu društva djeluju i grupe iz Pule, Osijeka, Slovenije i Srbije.

Ciljevi[uredi | uredi kôd]

Ciljevi Hrvatskog književnog društva su objavljivanje knjiga i publikacija, organizacija književnih događanja, promocija književnosti te dijalog i prijateljstvo među književnicima. Društvo također pruža pomoć svojim članovima pri objavljivanju knjiga te se zalaže za njihova spisateljska prava.

Časopisi[uredi | uredi kôd]

Društvo objavljuje časopis za kulturu i književnost „Književno pero“ [4] koji izlazi najmanje jednom godišnje te časopis za kulturu "Krik" [5] .

Djelatnost[uredi | uredi kôd]

Društvo provodi književni natječaj „Josip Eugen Šeta“ za najbolju neobjavljenu zbirku poezije na hrvatskom jeziku, organizira međunarodni „Festival književnosti“ koji se jednom godišnje održava u Rijeci i okolici, književnu koloniju na otoku Pagu i dane posvećene književniku Anti Zemljaru [6]Inačica izvorne stranice arhivirana 29. veljače 2020. te znanstveno-književni skup "Petar Kanavelić" na Korčuli [7]. Od 2017. organizira manifestaciju Poetski prozor u svijet.[1][2]

Književnici povezani s društvom[uredi | uredi kôd]

Poznatiji književnici povezani s društvom su Vasil Tocinovski, Ernie Gigante Dešković, Fikret Cacan, Valerio Orlić, Riccardo Staraj, Nikola Šimić Tonin, Slobodan Lang.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. R.P.B.: 4. Poetski prozor u svijet Culturenet.hr. 24. travnja 2020.. Pristupljeno 12. listopada 2020.
  2. Podnevni Dnevnik/IMS/HRT: 'Poetski prozor u svijet' danas u 18h HRT. 25. travnja 2020.. Pristupljeno 12. listopada 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]