Human Rights Film Festival

Izvor: Wikipedija
Logotip HRFF-a

Human Rights Film Festival (engleski za Festival filma o ljudskim pravima), poznatiji po skraćenici HRFF, međunarodni je neprofitni filmski festival koji se u Hrvatskoj održava od 2002. godine s ciljem unaprjeđenja vidljivosti raznih tema s područja ljudskih prava u mediju filma.

Povijest[uredi | uredi kôd]

HRFF je započeo 14. prosinca 2002. godine u Zagrebu u suorganizaciji udruga Multimedijalni institut (Mi2) i Udruženje za razvoj kulture (URK), poznatijim po svojim klupskim prostorima MaMa i Močvara.[1] Organizacijski tim uključivao je članove obje organizacije: Emina Višnić, Ivan Ramljak, Kina Kovačevič, Janja Sesar, uz savjetnike: Vanja Nikolić, Teodor Celakoski i podršku One World Film Festivala (iz Praga).[2] Već u prvom izdanju ugostio je međunarodne i regionalne goste.[3] Prvi umjetnički direktor festivala je bio hrvatski filmski redatelj Ivan Ramljak, a tadašnji koncept festivala bilo je prikazivanje dokumentarnih filmova o ljudskim pravima. Danas je koncept proširen pa se prikazuju i dokumentarni i igrani filmovi koji se i dalje dotiču tematike ljudskih prava.[4]

Od 2007. godine HRFF ima novu lokaciju koja im služi kao centralna lokacija za organizaciju festivala, a riječ je o prostorima Kina Europa u centru Zagreba.[5] Festival se svake godine tradicionalno održava na nekoliko mjesta u Zagrebu te zasad na jednoj lokaciji u Rijeci.

Svake godine program festivala ima svoju vlastitu temu u centru pozornosti pa se kroz nedavna izdanja festivala bavilo pitanjima društvene pravde, javnosti, zemlje, životom Roma u Europi, izbjeglištva i izbjegličke krize te brojnih drugih.[6] HRFF se s repriznim i promotivnim programima prezentirao i u Rijeci i drugdje u Hrvatskoj, a od početka pandemije COVID-19 djelomično ili potpuno online.[7] Festival se do sada održao devetnaest puta, posljednji put od 5. do 12. prosinca 2021. godine.

Lokacije festivala[uredi | uredi kôd]

Zgrada Kina Europe u Zagrebu
Književni klub Booksa

Human Rights Film Festival se održava u dva grada, Zagrebu i Rijeci, te su lokacije u tim gradovima podložne promjenama, ovisno o programu festivala za tu godinu. Doduše, neke od lokacija (pogotovo one koje se smatraju centralnim za sam festival i organizatore festivala) ponavljaju svake godine.

Lokacije u Zagrebu na kojima se održavao program 19. Human Rights Film Festival jesu:[8][potrebno?]

Lokacija na kojoj se festival održava u Rijeci je:

Partneri festivala[uredi | uredi kôd]

Logotip kluba MaMa
Logotip Filmaktiv
Logotip Documente

Uz dva organizatora festivala se nalaze i ostali partneri koji kroz svoju redovitu podršku (programsku ili u resursima) omogućuju kontinuitet i razvoj festivala:[9]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. ffljp:FrontPage. web.archive.org. 10. veljače 2003. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. veljače 2003. Pristupljeno 28. studenoga 2021.
  2. ffljp:OrganizacijskiTeam. web.archive.org. 12. veljače 2003. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. veljače 2003. Pristupljeno 28. studenoga 2021.
  3. ffljp:GostiFestivala. web.archive.org. 12. veljače 2003. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. veljače 2003. Pristupljeno 28. studenoga 2021.
  4. Iz hobija i strasti, bez planova i strategija. Kulturpunkt. Pristupljeno 21. lipnja 2022.
  5. Croatia's Human Rights Film Festival in Tenth Year. Open Society Foundations (engleski). Pristupljeno 21. lipnja 2022.
  6. Human Rights Film Festival. Mi2. Pristupljeno 21. lipnja 2022.
  7. Direktor HRFF-a: U godini opsjednutoj normalnim propitujemo što je to 'normalno'. tportal.hr. Pristupljeno 19. travnja 2021.
  8. Lokacije. Human Rights Film Festival. Pristupljeno 21. lipnja 2022.
  9. Partneri. Human Rights Film Festival. Pristupljeno 21. lipnja 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]