Ičica Barišić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ičica Barišić (djevojački Radonić) (Pitve, 7. rujna 1939.) je hrvatska pjesnikinja s otoka Hvara. Piše pjesme na čakavskom narječju sela Pitava[1].

Životopis[uredi VE | uredi]

Rodila se je 7. rujna 1939. u mjestu Pitvama, kojima se nakon godina izbivanja vratila fizički, ali i literarno. Čitav svoj svijet i smisao pronašla je u tom malom tipičnom mediteranskom, dalmatinskom, otočkom mjestu i svojim pjesmama pokušala sačuvati stare riječi, originalnost i izvornost govora, ali i zaintrigirati čitatelja da za trenutak osjeti dah prošlog vremena i u njemu potraži poruku za današnji naraštaj. Pjesme je počela pisati, nakon svog radnog vijeka provedenog u školi kao nastavnik biologije i kemije. S literaturom i književnošću u kontaktu je od najranijeg djetinjstva preko rano preminulog oca za kojim je ostala obiteljska biblioteka i majke učiteljice koja je za svog školovanja i radnog vijeka prijateljevala s hrvatskim književnim veličinama kao što su Vjekoslav Kaleb i Tin Ujević. Pisati je počela da sačuva stari hvarski, pitovski vokabular, ali je iz toga izašla pitka poezija s univerzalnom porukom, bliskom svima onima koji sebe pronalaze u bijegu od zadanog, zacrtanog urbanog ritma života. Svoje radove objavljivala je na 3. programu [Hrvatski radio|Hrvatskog radija]] i Radio Splitu u tematskim emisijama te na Večerima Antuna Dobronića u Jelsi i tradicionalnim pjesničkim susretima u Gdinju i Tvrdalju Petra Hektorovića u Starom Gradu. [2].

Sudionicom je pjesničkih manifestacija Susret čakavskih pjesnikinja otoka Hvara i Ča pod Perunom.[3]

Djela[uredi VE | uredi]

  • Libar kako timbar, zbirka pjesama, 2006.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Hrčak Siniša Vuković: Hvarska kolajna poetesa, Čakavska rič. br.1-2/2006.
  1. Stari Grad Štrofe sa škoja, 3. kolovoza 2009.
  2. Stari Grad Štrofe sa škoja, 3. kolovoza 2009.
  3. Ogranak MH PodstranaFlag of Croatia.svg Nuvola apps package wordprocessing.png Nedovršeni članak Ičica Barišić koji govori o hrvatskom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.