iPad

Izvor: Wikipedija
iPad (1. generacija)

iPad je serija tablet računala koju je dizajnirala i plasirala tvrtka Apple Inc. prvenstveno kao platformu za audiovizualne medije kao što su knjige, filmovi, glazba, računalne igrice, aplikacije i internetski sadržaji. Veličinom spada između smartphoneova i prijenosnih računala. iPad radi na operacijskom sustavu iOS, istom kao i na Appleovom iPod Touchu i iPhoneu.

Poput iPhonea i iPod Toucha, iPadom se upravlja multitouch kapacitivnim zaslonom za razliku od prethodnih tablet računala koja su koristila rezistivne zaslone. Unutar svake iPad generacije modeli se razlikuju po mogućnosti povezivanja (Wi-Fi/3G,4G) i kapacitetom memorije (16, 32, 64,128, 256 ili 512 GB-a).

Prvi model pušten je u prodaju 3. travnja 2010. godine.

Službeni dodaci[uredi | uredi kôd]

Smart Cover Smart Cover je navlaka koja se spaja na uređaj pomoću magneta i može se savinuti u tri pozicije u kjima služi kao postolje za uređaj.
Smart Case Smart Case je identičan Smart Coveru samo što još ima i stražnju zaštitu.
iPad Dock iPad Dock je dodatak koji se spaja na uređaj (samo iPad 2 i iPad 3) putem 30-pin ulaza na dnu uređaja (onaj putem kojeg se uređaj puni).
Apple Wireless Keyboard Bežična tipkovnica koja dolazi uz iMac se može spojiti i s iPad uređajima putem Bluetootha.
AirPods Bežične slušalice koje su reklamirane uz iPhone 7.
Apple Pencil Apple Pencil je digitalna olovka koja se koristi uz novije iPad uređaje koji ju podržavaju (npr. iPad Pro uz kojeg je puštena u prodaju 11. studenog 2015.).
Smart Keyboard Smart Keyboard je tipkovnica koja se spaja na iPad Pro poput one za Microsoft Surface uređaje.
Silicone Case Silikonska maskica (svaki iPad ima svoju).
Dock Connector (30-pin) koji se nalazio na iPad, iPhone i iPod uređajima do 2012. kada ga je naslijedio Lightning.

Popis modela[uredi | uredi kôd]

Kronologija modela[uredi | uredi kôd]

iPad Pro (2017)iPad Pro (2017)iPad ProiPad ProiPad Mini 4iPad Mini 3iPad Mini 2iPad Mini (prva generacija)iPad (2017)iPad Air 2iPad AiriPad (četvrta generacija)iPad (treća generacija)iPad 2iPad (prva generacija)


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]