Iced Earth

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Iced Earth. Za istoimeni album ovog sastava pogledajte Iced Earth (album).
Iced Earth
Iced Earth 2013. godine
Poznat/a i kaoThe Rose (1984. – 1985.)
Purgatory (1985. – 1988.)
Osnivanje1985. (pod imenom Purgatory)
MjestoTampa, Florida, SAD
Žanr/oviheavy metal
thrash metal
power metal
Djelatno razdoblje1985. - 1988. (kao Purgatory)
1988. - danas
Producentska kućaCentury Media, Steamhammer, SPV GmbH
AngažmanDemons & Wizards, Pyramaze, Blind Guardian, Death, Megadeth
Internetska stranicawww.icedearth.com
Članovi (članice)
Jon Schaffer
Stu Block
Luke Appleton
Brent Smedley
Jake Dreyer
Bivši članovi (članice)
Vidi ovdje

Iced Earth je američki heavy metal sastav koji kombinira thrash, power i heavy metal.

Povijest sastava[uredi | uredi kôd]

Glavni član grupe Iced Eartha je gitarist i tekstopisac Jon Schaffer, koji je osnovao sastav pod nazivom Purgatory u Indiani. 1984., nakon preseljenja na Floridu promijenjeno je ime sastava u Iced Earth.

Izdali su svoj demo Enter the Realm koji je bio dovoljno popularan da bi s njim potpisali svoj debitanski ugovor s Century Media Records gdje su i sada. U međuvremenu su imali ugovor sa SPV GmbH Records-om.

Od tada, Iced Earth je promijenio mnogo članova.

Vokalist Matt Barlow se priključio sastavu za Burnt Offerings, baziran na Danteovom paklu. Njegov vokal je bio jako popularan i dosta se zadržao u sastavu, sve do 2003. godine kada ga je zamijenio Tom Owens. No opet se vraća na želju fanova u prosincu 2007. godine, i snimat će drugi dio Something Wicked albuma.

Tim "Ripper" Owens je ubrzo napustio Judas Priest (da bi prepustio mjesto stalnom vokalistu Robu Halfordu), te je 2003. postao novi vokal Iced Eartha, no zbog povratka Barlowa, Tim odlazi u prosincu 2007.g.

Njegov prvi album sa sastavom je The Glorious Burden, koji se bazira na ratnim događajima i vojnim ličnostima koji su oblikovali moderni svijet. Njegove teme sežu od Deklaracije nezavisnosti, 9/11, pa sve do Napoleona Bonapartea. Na njemu su i tri pjesme kojima su tema bitke u Gettysburgu.

Izdali su i dvostruki DVD. Na prvom DVD-u se nalazi Gettysburg (1863) - metal mix. Potom slijedi Gettysburg (1863) - orkestralni mix, pa Gettysburg (1863) stereo mix, Gettysburg Battlefield tour, Spirit of´76, foto galerija i kratki prikaz sadržaja tog DVD-a.

Na drugom DVD-u nalaze se When the eagle cries i The Reckoning video i intervju s Jonom Shafferom. Pjesme im se baziraju na povijesnim ratovima, ličnostima, politici, raju, paklu, smrti, sudbini, grijehu, povijesti, čak i Bibliji...

S Blind Guardianom je dogovoren projekt Demons & Wizards sastav, čiji su glavni članovi Hansi Kürsch kao vokal, i Jon Schaffer kao ritam gitara.

Krajem 2006. godine izdali su i DVD Alive in Athens, na kojem se nalazi gotovo čitav koncert iz Atene. Cijeli koncert se može čuti na trostrukom Cd-u Alive in Athens.

U lipnju 2007. godine izašao je single Overture Of The Wicked, što je uvod u nastavak trilogije Something Wicked. Prvi CD trilogije je izašao 1998. pod nazivom Something Wicked This Way Comes, drugi 10. rujna 2007. i to pod nazivom Framing Armageddon, a treći je izašao krajem 2008. godine, pod nazivom The Crucible of Man. Sva tri albuma prolaze kroz povijest od prije 10 000 godina do danas, i u centru pozornosti je zamišljeni lik Set Abominae kojeg je kreirao Jon Schaffer. No prije The Crucible of Man albuma, u lipnju 2008. izašao single I Walk Among You, na kojem su 4 pjesme: nova I Walk Alone, i obrade s Matt-om s albuma Framing Armageddon; Setian Massacre, The Clouding, A Charge to Keep (exclusive iTunes track).

3. ožujka 2011. godine pjevač Matt Barlow je službeno objavio da prekida svoju karijeru nakon ljetnih festivala zbog obiteljskih obveza,[1] a 16. ožujka 2011. objavljeno je da će na njegovo mjesto doći vokal kanadske grupe Into Eternity, Stu Block, koji je imao premijeru na albumu Dystopia (izašao 17. listopada 2011. godine) i na najvećoj turneji u povijesti grupe (od 30. listopada) koju je popratio DVD Alive in Ancient Kourion koncerta snimanog u Cipru u amfiteatru starom gotovo 6000 godina.[nedostaje izvor]

Sadašnji članovi[uredi | uredi kôd]

Bivši članovi[uredi | uredi kôd]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi
EP-ovi
Koncertni albumi

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Iced Earth Vocalist Matt Barlow Retires From The Band, Releases Emotional Statement. Icedearth.com. 3. ožujka 2011. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. rujna 2011. Pristupljeno 2. listopada 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]