Ignaz Trollmann von Lovcenberg

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Ignaz Trollmann)
Ignaz Trollmann von Lovcenberg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 25. studenog 1860.
Mjesto rođenja Steyr, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 23. veljače 1919.
Mjesto smrti Graz, Austrija
Puno ime Ignaz Freiherr Trollmann
von Lovcenberg
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Invazije na Srbiju
Karpatske ofenzive
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 18. pješačka divizija
XIX. korpus

Ignaz Freiherr Trollmann von Lovcenberg (Steyr, 25. studenog 1860.Graz, 23. veljače 1919.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 18. pješačkom divizijom i XIX. korpusom na Balkanskom, Istočnom i Solunskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Ignaz Trollmann je rođen 25. studenog 1860. u Steyru. Nakon što je završio vojnu školu u Mährisch-Weisskirchenu, pohađa Vojnu akademiju u Bečkom Novom Mjestu. Nakon završetka iste, u kolovozu 1882. s činom poručnika služi u 14. pješačkoj pukovniji. Potom pohađa Vojnu akademiju u Beču, da bi po okončanju vojne akademije od 1887. služio kao stožerni časnik. U studenom 1890. promaknut je u čin satnika, te premješten na službu u stožer XIV. korpusa sa sjedištem u Innsbrucku. Od 1893. služi u Vojnom institutu za izradu mapa tijekom koje službe je u studenom 1896. unaprijeđen u bojnika. U jesen 1897. imenovan je načelnikom stožera 34. pješačke divizije smještene u Temišvaru, da bi u svibnju 1900. bio promaknut u čin potpukovnika. Od rujna 1901. služi u 21. landverskoj pukovniji tijekom koje službe je u studenom 1903. unaprijeđen u čin pukovnika.

U travnju 1904. postaje zapovjednikom 1. landverske pješačke pukovnije sa sjedištem u Beču. Nakon šest godina, u siječnju 1910., dobiva zapovjedništvo nad 43. landverskom brigadom smještene u Grazu, da bi u svibnju te iste godine bio promaknut u čin general bojnika. Istodobno s dužnošću zapovjednika 43. landverske brigade, obnaša i dužnost zapovjednika Landverske časničke škole u istom gradu. U listopadu 1912. postaje zapovjednikom 46. landverske divizije sa sjedištem u Krakowu, da bi u svibnju 1913. bio unaprijeđen u čin podmaršala. Ubrzo nakon promaknuća u lipnju 1913. imenovan je zapovjednikom 1. pješačke divizije smještene u Sarajevu. Navedenom divizijom zapovijeda do kraja ožujka 1914. kada preuzima zapovjedništvo nad 18. pješačkom divizijom sa sjedištem u Mostaru. Na čelu navedene divizije, koja se sastojala od pet brdskih brigada i koja je po broju bila najveća divizija austrougarske vojske, dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 18. pješačka divizija nalazila se u sastavu 6. armije kojom je na Balkanskom bojištu zapovijedao Oskar Potiorek. Zapovijedajući 18. pješačkom divizijom Trollmann sudjeluje u invazijama na Srbiju. Iako su austrougarski napadi na Srbiju bili odbijeni, a austrougarska vojska poražena, Trollmann je uspješno zapovijedao svojom divizijom, za što je i odlikovan. U prosincu 1914. postaje zapovjednikom Kombiniranog korpusa koji reorganizacijom u siječnju 1915. postaje XIX. korpus. Korpus je premješten na Istočno bojište u sastav 2. armije u okviru koje sudjeluje u Karpatskim ofenzivama. Po završetku istih u svibnju 1915. s XIX. korpusom sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow u kojoj sudjeluje u ponovnom zauzimanju Przemysla.

U rujnu 1915. Trollmann je s XIX. korpusom premješten na Balkansko bojište gdje u sastavu 3. armije pod zapovjedništvom Hermanna Kövessa sudjeluje u četvrtoj invaziji na Srbiju. Trollmann s XIX. korpusom prelazi Savu, te do početka prosinca prodire do albanske granice. Nakon toga sudjeluje u napadu na Crnu Goru. Trollman tako napadajući iz smjera Kotora uz podršku i mornaričkog topništva, 11. siječnja 1916. zauzima Lovćen, te dva dana kasnije i glavni crnogorski grad Cetinje.

Nakon zauzimanja Crne Gore i Srbije, Trollmann ostaje na Balkanu, držeći s XIX. korpusom krajnji zapadni dio novoformiranog Solunskog bojišta gdje uspješno sprječava bilo kakav prodor protivničkog talijanskog XVI. korpusa. U studenom 1916. promaknut je u čin generala pješaštva, što je bilo jedno od posljednjih promaknuća cara Franje Josipa. U kolovozu 1917. za uspješno zauzimanje Crne Gore odlikovan je najvišim austrougarskim odlikovanjem Vojnim redom Marije Terezije, te dobiva plemićki naslov baruna i titulu "von Lovcenberg". U listopadu 1917. napušta zapovjedništvo XIX. korpusa, te odlazi na dopust, ali do kraja rata nije dobio novo zapovjedništvo.

Grobnica obitelji Trollman u kojoj je pokopan Ignaz Trollman u arkadama na groblju Taborfriedhof u Steyru

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Po završetku rata Trollmann je živio u Grazu. Preminuo je 23. veljače 1919. godine u 59. godini života u Grazu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Ignaz Trollmann na stranici Austro-Hungarian-Army.co.uk
(eng.) Ignaz Trollmann na stranici Oocities.org
(njem.) Ignaz Trollmann na stranici Weltkriege.at