Igre Commonwealtha

Izvor: Wikipedija
Logo
Mjesta održavanja i sudionice

Igre Commonwealtha su višenacionalni, višešportski događaj. Održavaju se u vremenskim razmacima kao i Olimpijske igre, svake četiri godine.
Na njimu sudjeluju športaši iz zemalja članica Britanske zajednice naroda (na eng. Commonwealtha).
Prosječna nazočnost je oko 5 tisuća športaša po igrama.
Krovna organizacija ovih igara je Federacija Igara Commonwealtha (eng. Commonwealth Games Federation, kratica: CGF).

Prve Igre su bile održane pod imenom "Igre Britanskog Carstva" (eng. British Empire Games) 1930. u kanadskom Hamiltonu.
Ime ovih igara je promijenjeno u "Igre Britanskog Carstva i Commonwealtha" (eng. British Empire and Commonwealth Games) 1954., zatim u "Igre Britanskog Commonwealtha" (eng. British Commonwealth Games) 1970., a današnje ime su poprimile 1974. godine.

Na ovim igrama se održavaju športska natjecanja u brojnim olimpijskim športovima , ali i u športovima koji nikad nisu bili na Olimpijskim igrama, kao što su "lawn bowls", ragbi 7 i "netball".

Danas (stanje koncem rujna 2007.) ima 53 članice Commonwealtha i 71 sastav sudjeluje na Igrama.
Četiri utemeljiteljice su Ujedinjeno KraljevstvoEngleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska - šalju zasebne sastave na Igre, a svoje vlastite sastave šalju i britanske krunske ovisne zemlje Guernsey, Jersey i Otok Man te brojni britanski prekomorski teritoriji .
Australski vanjski teritorij Norfolk također ima svoj vlastiti sastav, kao i Kukovi Otoci i Niue, dvije nesuverene države u slobodnom savezu s Novim Zelandom.

Samo je šest saveza sudjelovalo na svim igrama: Australija, Kanada, Engleska, Novi Zeland, Škotska i Wales.

Korijeni[uredi | uredi kôd]

Zastavu Igara Britanskog Carstva je 1930. darovala kanadski savez Igara Britanskog Carstva (eng. British Empire Games Association of Canada). Godine i mjesta održavanja su dodavana sve do Igara 1950., kada se ovaj športski događaj se preimenovalo u "Igre Britanskog Carstva i Commonwealtha", a zastava je sukladno tome, umirovljena.

Organiziranje ovog športskog događaja, koji bi zbližio članice Britanskog Carstva, je predložio Astley Cooper 1891., kada je napisao članak u The Timesu. Ondje je predložio "svebritansko-sveameričko natjecanje i festival svake četiri godine kao sredstvo povećanja dobre volje i dobrog razumijevanja Britanskog Carstva".

1911., "Festival Carstva" je održan u Londonu u čast okrunjenja kralja Jurja V. Kao dio festivala, održana su unutarcarstvena prvenstva između momčadi iz Australije, Kanade, Južne Afrike i Ujedinjenog Kraljevstva. Momčadi su se natjecale u športskim disciplinama kao što su boks, hrvanje, plivanje i atletika.

1928. se zamolilo Kanađanina Melville Marks (Bobby) Robinson da organizira prve Igre Britanskog Carstva. Iste su održane dvije godine potom u Kanadi, u gradu Hamiltonu, u pokrajini Ontario.

Tradicije ceremonija otvaranja[uredi | uredi kôd]

 • Od 1930. do 1950., paradu nacija je predvodio jedan nositelj zastave koji je nosio zastavu Ujedinjenog Kraljevstva, t.zv. "Union Flag", simbolizirajući britansku vodeću ulogu u Britanskom Carstvu
 • Sve nacije marširaju u mimohodu športaša sudionika prema abecedi engleskog jezika. Prva u mimohodu je zemlja domaćin prethodnih igara, a zemlja domaćin je zadnja u mimohodu. 2006. su zemlje išle u mimohodu po abecednom redu zemljopisnih područja.
 • Na stadionima su razvijene tri zastave na stupovima, prigodom ceremonija dodjele odličjâ: zastava prijašnjeg domaćina, sadašnjeg domaćina i buduće zemlje domaćina.
 • Vojska je mnogo aktivnija prigodom ceremonije otvaranja nego na Olimpijskim igrama, radi davanja počasti britanskoj vojnoj tradiciji starog Carstva.

Bojkoti[uredi | uredi kôd]

Igre Britanske zajednice naroda su kao i Olimpijske igre doživljavale bojkote.
Primjerice, Nigerija je bojkotirala Igre 1978. u znak prosvjeda zbog novozelandskih športskih sveza s Južnoafričkom Republikom, u kojoj je onda bio na vlasti sustav apartheida.
32 od 59 mogućih zemalja sudionica iz Afrike, Azije i Kariba su bojkotirali Igre 1986. zbog stavova vlade Thatcher po pitanjima športskih kontakata s JAR-om.
Prijetnje bojkotima su postojale i za Igre 1974., 1982. i 1990., sve zbog apartheidske politike Južne Afrike.

Izdanja[uredi | uredi kôd]

Igre Britanskog Carstva[uredi | uredi kôd]

Igre Britanskog Carstva i Commonwealtha[uredi | uredi kôd]

Igre Britanskog Commonwealtha[uredi | uredi kôd]

Igre Commonwealtha[uredi | uredi kôd]

Kandidati za domaćina za Igre Commonwealtha 2014.[uredi | uredi kôd]

Mogući kandidati za Igre Commonwealtha 2018.[uredi | uredi kôd]

Popis država i ovisnih zemalja sudionica[uredi | uredi kôd]

Države/ovisne zemlje koje su se natjecale[uredi | uredi kôd]

Napomene:

1: Aden je postao Južna Arabija, koja je napustila Britansku zajednicu naroda 1968.
2: Postala je Gvajanom 1966.
3: Postala je Belizeom 1973.
4: Postala je Šri Lankom 1972.
5: Postala je Ganom 1957.
6: Napustio je Brit. zajednicu naroda kada je predan Kini 1997.
7: Irsku je bila predstavljana kao Irska Slobodna Država i Sjeverna Irska 1934. Irska Slobodna Država, napustila je Britansku zajednicu naroda kao Republika Irska 1. siječnja 1949.
8: Malaja, Sjeverni Borneo, Sarawak i Singapur su se udružili u malešku federaciju 1963. Singapur je napustio federaciju 1965.
9: Pridružila se Kanadi 1949.
10: Južna Rodezija i Sjeverna Rodezija su se udružile s Nyasalandom od 1953. u tvorevinu Rodezija i Nyasaland, koja je postojala do 1963.
11: Podijelila se na Južnu Rodeziju i Sjevernu Rodeziju 1953.
12: Natjecala se od 1958.–1962. kao dijelom Rodezije i Nyasalanda.
13: Otok Zanzibar i Tanganjika su se udružili u Tanzaniju 1964.
14: Povukao se iz Britanske zajednice naroda 2003.

Članice koje dosad nisu slale svoje sastave[uredi | uredi kôd]

Činjenica da vrlo malo ovisnih zemalja i naroda još nisu sudjelovali na ovim Igrama je dokaz popularnosti ovog natjecanja u zemljama Britanske zajednice naroda.

 • Tokelau bi trebao biti sudionikom 2010. u Delhiju.
 • Cornwall (vidi i CCGA) je CGF-u dao prijavu
 • Sjeverni Cipar je CGF-u dao prijavu
 • Pitkern - njegovo malobrojno stanovništvo (48, po stanju iz ožujka 2007.) zasad sprječava ih u natjecanjima.
 • Božićni otok je od onih koji se nisu prijavili, a imaju pravo na to
 • Kokosovi otoci je od onih koji se nisu prijavili, a imaju pravo na to
 • Ruanda je država koja se prijavila za članstvo u Britanskoj zajednici naroda, te je za očekivati njihova sudjelovanja na ovom športskom natjecanju
 • Jemen je država koja se prijavila za članstvo u Britanskoj zajednici naroda, te je za očekivati njihova sudjelovanja na ovom športskom natjecanju

Popis športova na Igrama Commonwealtha[uredi | uredi kôd]

Trenutna pravila da ne smije biti manje niti više od 15 športova u programu Igara. Postoji popis središnjih športova, koji su obvezni i mora ih se uključiti na igre, i popis športova o čijem sudjelovanju na programu Igara odlučuje zemlja domaćin.
Zemlja domaćin može zahtijevati i uključenje još nekih skupnih športava Glavnoj skupštini CGF-a, kao što je primjerice melbourneški organizacijski odbor učinio s košarkom za Igre 2006.

Trenutno, jezgreni športovi su atletika, vodeni športovi (plivanje, ronjenje i sinkronizirano plivanje), "lawn bowls", netball (za žene) i ragbi 7 (za muške). Ovi športovi su jezgra sve do Igara 2014.

Popis odobrenih športova sadrži i streličarstvo, badminton, biljar i snooker, boks, kanu, biciklizam, mačevanje, gimnastiku, džudo, veslanje, streljaštvo, skvoš, stolni tenis, tenis, kuglanje (10 čunja), triatlon, dizanje utega, hrvanje i jedrenje. Neki od ovih su dijelom programa, dok ostali, kao što su biljar i jedrenje, još nisu prošli potvrdnu proceduru do kraja.

CGF je 2002. uveo nagradu "David Dixon" za športaša koji je ostvario izvanredni nastup na Igrama.

Postoje i zahtjevi da su uključe i športska natjecanja za hendikepirane športaše ("Elite athletes with a Disability", EAD). To je učinjeno na Igrama 2002.

18. studenoga 2006. su tenis i streličarstvo dodani na popis športova koji će biti na Igrama 2010. u New Delhiju, čime se ukupan broj športova povećao na 17. Biljar i snooker su uzeti u razmatranje, ali nisu prihvaćeni.

Trenutni športovi[uredi | uredi kôd]

Godine u zagradama kazuju kada je odnosni šport se prvi put pojavio na ovim Igrama.

 • natjecanja za hendikepirane športaše (2002.—)

Športovi na čekanju[uredi | uredi kôd]

Športovi koji nisu nikad bili na igrama[uredi | uredi kôd]

Športovi (većinom olimpijski), koji nikad nisu bili na programu ovih Igara.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Igre Commonwealtha

Službene stranice igara[uredi | uredi kôd]

Službene kandidatske stranice[uredi | uredi kôd]

Stranice saveza članica[uredi | uredi kôd]