In the City

Izvor: Wikipedija
»In the City«
The Jam
Singl s albuma In the City
B-strana »Takin' My Love«
Format 7"
Objavljeno 29. travnja 1977.
Snimanje Stratford Place, London
Žanr punk rock
Trajanje 2:16
Izdavač Polydor
Tekstopisac Paul Weller
Skladatelj Paul Weller
Producent(i) Vic Smith, Chris Parry

In the City debitantski je singl engleskog benda The Jam s istoimenog albuma. Singl je izdan 29. travnja 1977. i dospio je na 40. mjesto na UK ljestvice singlova u svibnju 1977.[1] Što ga čini njihovim prvim Top 40 singlom i početkom niza od 18 uzastopnih Top 40 singlova.[2]

Pjesam je nastala utjecajem rane glazbe grupe The Who, ali s energijom i stavom specifičnim za punk eru. Sam naaslov pjesme posuđen je od istoimene pjesme benda The Who (koja je objavljena kao B strana singla I'm a Boy, 1966. godine).

Weller je imao samo 18 godina kada je napisao pjesmu koja po njegovim riječima govori o: "Bio je to zvuk buđenja mladih, ako ne i Londona, pjesma je o pokušaju probijanja iz predgrađa. Što se nas tiče, grad je bio mjesto u kojem se sve događalo: klubovi, svirke, glazba. Imao sam vjerojatno 18 godina, tako da je to bila pjesma mladića, pjesma o predgrađu koje je sanjalo o svjetlima Londona i gradskom uzbuđenju. Bilo je uzbudljivo vrijeme za biti živ. London je izlazilo iz svojih posthipi dana i preuzimala ga je nova generacija. Pjesma je uhvatila onu širokooku nevinost izlaska iz vrlo male zajednice i ulaska u širi svijet, slušanja svih bendova, susretanja s ljudima, odlazaka u klubove i slobodi koju je taj svijet pružao."[3]

U pjesmi se izravno govori i o policijskoj brutalnosti u stihovima "In the city, there's a thousand men in uniform/And I hear they now have the right to kill a man".

Početni bas rif po kojem je pjesme prepoznatljiva nekoliko mjeseci kasnije na singlu Holidays in The Sun koriste Sex Pistolsi. Weller je imao sukob s basistom Sex Pistolsa Sidom Viciousom u klubu Speakeasy zbog kopiranja rifa.[3]

Pitchfork Media pjesmu smatra jednim od najboljih debi singlova.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Official Singles Chart Top 40, 29 May 1977 - 04 June 1977. officialcharts.com (engleski). The Official Charts Company. Pristupljeno 18. studenoga 2020.
  2. The Jam, Full Official Chart History. officialcharts.com (engleski). The Official Charts Company. Pristupljeno 18. studenoga 2020.
  3. a b Songfacts: In the City. songfacts.com (engleski). Pristupljeno 18. studenoga 2020.
  4. Joe Tangari. 9. veljače 2007. The Jam, Direction Reaction Creation. pitchfork.com (engleski). Pristupljeno 18. studenoga 2020.