Indijski riječni dupin

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Indijski riječni dupini)
Indijski riječni dupin
Crtež indijskog riječnog dupina
Status zaštite

Status zaštite: Ugroženi
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Podrazred:Eutheria
Red:Cetacea
Podred:Odontoceti
Porodica:Platanistidae
Gray, 1846.
Rod:Platanista
Vrsta:P. gangetica
Dvojno ime
Platanista gangetica
Roxburgh, 1801.
Rasprostranjenost

Rasprostranjenost indijskog riječnog dupina
Podvrste
Platanista gangetica gangetica
Platanista gangetica minor
Baze podataka

Indijski riječni dupin (lat. Platanista gangetica) je vrsta riječnih dupina koja živi u dva odvojena riječna sistema na jugu Azije. Žive u vodnom sustavu rijeka Gangesa i Inda. Ranije se populacija koja živi u Indu smatrala zasebnom vrstom.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Indijski riječni dupini imaju dugu i malo prema gore savijenu njušku. Dugi su između 2 i 3 m, pri čemu su ženke u prosjeku nešto veće od mužjaka. Leđna peraja je malena i neupadljiva. Svim tim obilježjima jako podsjeća na Amazonskog dupina iako između njih postoji samo vrlo daleka srodnost.

Boja tijela im je tamno siva, s tim da im je donja strana tijela malo svjetlija od gornje. U očima nemaju leću i zakržljale su im. Otuda potiče i naziv koji se za njih ponekad koristi: slijepi riječni dupin. On svojim preostalim vidom još može razlikovati stupnjeve svjetlosti. No, orijentiranje i ulov mu ovise prije svega o osjetilu eholokacije. Prema svemu sudeći, život u blatnjavoj vodi s vrlo slabom vidljivosti u kojoj i najbolji vid nije od velike koristi, doveo je do kržljanja tog osjetila.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Dvije podvrste Indijskog riječnog dupina žive u dva odvojena riječna sistema. Jedan, Gangeski dupin, nastanjuje sistem GangesBrahmaputra na sjeveroistoku Indije i u Bangladešu. Druga podvrsta, Indski dupin, živi u srednjem dijelu toka rijeke Ind u središnjem dijelu Pakistana. On je vjerojatno ranije imao značajno veće područje na kojem je živio obuhvaćajući brojne pritoke Inda.

Način života[uredi | uredi kôd]

Ganges dupini u pravilu su samotnjaci. Mladunci dolaze na svijet početkom indijskog sušnog razdoblja. Rađa se samo jedno mlado dugo oko 70 cm i majka ga doji oko godinu dana. Hrane se ribama i beskralješnjacima koje dupini love u muljevitom dnu rijeke.

Taksonomija[uredi | uredi kôd]

Dupini iz Gangesa i dupini iz Inda su se prvobitno smatrali jednom vrstom. Tijekom 1970-tih se uvriježilo mišljenje, da su to ipak dvije odvojene vrste. U toj podjeli, dupin iz Inda dobio je naziv Platanista indi. Međutim, 1998. Dale W.Rice objavljuje rad koji je u međuvremenu općeprihvaćen u kojem on dolazi do zaključka da nema dovoljno značajnih morfoloških razlika između tih dupina koje bi opravdavale njihovo razdvajanje. Ponovo ih je ujedinio u jednu vrstu i nazvao dupina iz Inda Platanista gangetica minor, kao podvrstu dupina iz Gangesa nazvanog Platanista gangetica gangetica.

Indijski riječni dupin je samostalna porodica iz reda kitova zubana. S drugim riječnim dupinima povezuje ih jednak životni okoliš kao i morfološke sličnosti do kojih je došlo najvjerojatnije konvergentnom evolucijom. Jer, ne postoje bliske srodnosti između njih i Amazonskog dupina, Kineskog riječnog dupina i Laplatanskog dupina.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Indijski riječni dupin
Wikivrste imaju podatke o taksonu Indijskom riječnom dupinu