Prijeđi na sadržaj

Indonezijsko-malezijski sukob

Izvor: Wikipedija
Indonezijsko-malezijski sukob
Dio hladnog rata
Vrijeme 20. siječnja 1963. - 11. kolovoza 1966.
Lokacija Borneo, Malajski poluotok, Sundski prolaz, uglavnom područje južnog Sarawaka.
Ishod Pobjeda Malezije i Commonwealtha.
Casus belli Indonezijski zahtjevi za Sabahom i Sarawakom.[1]
Sukobljeni
Commonwealth
Malezija
Singapur
Ujedinjeno Kraljevstvo
Australija
Brunej
Novi Zeland
Podržavala Kanada
Indonezija
Narodna vojska Sjevernoga Kalimantana
Brunejska pučka stranka
Podržali Kina i SSSR
Posljedice
114 poginulih 590 poginulih
36 poginulih civila

Indonezijsko-malezijski sukob ili Bornejski sukob bio je trogodišnji hladnoratovski oružani sukob kojim je Indonezija priznala Malajsku Federaciju odnosno Maleziju,[2] iz koje je tijekom rata sporazumno istupio Singapur.[1] Nakon proglašenja Malajske Federacije 1948. i stjecanja neovisnosti iste 1957., zbog indonezijskih zahtjeva za Sabahom i Sarawakom dolazi do sukoba u kojemu pobjedu odnosi Malezija u savezu s članicama Commonwealtha. Iako je oružani sukob službeno započeo u siječnju 1963., korijeni sukoba leže u Bornejskoj pobuni započetoj mjesec dana ranije. Malezija vojnom pobjedom na geopolitičkom planu zadobiva željenu suverenost i priznanje.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Malezija Natuknica u mrežnom izdanju Hrvatske enciklopedije. Poglavlje: Povijest. Pristupljeno 26. srpnja 2020.
    Wikicitati »Istodobno je došlo do sukoba s Indonezijom zbog njezinih zahtjeva za Sabahom i Sarawakom; borbe su se vodile uglavnom u južnom Sarawaku, a okončane su 1966 (Sabah su zahtijevali i Filipini). Singapur je 1965. sporazumno istupio iz Malezijske Federacije.«
  2. Schellinger, Andretta: Aircraft Nose Art: American, French and British Imagery and Its Influences from World War I through the Vietnam War McFarland, 2016., str. 152.
Nedovršeni članak Indonezijsko-malezijski sukob koji govori o ratovanju ili oružju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.