Osnove ilirskoga jezika

Izvor: Wikipedija
Bartol Kašić, Osnove ilirskoga jezika

Osnove ilirskoga jezika, hrvatska štokavska gramatika hrvatskog jezikoslovca Bartola Kašića.

Opis[uredi | uredi kôd]

Naslov izvornika:/A.M.D.G. Institutionum linguae illyricae libri duo. Authore Bartholomaeo Cassio Curictensi Societatis IESU

Prva cjelovita gramatika hrvatskoga jezika pisana latinskim jezikom. Gramatika se temelji na jeziku štokavsko-čakavske književnosti. Opisuje se tronaglasni čakavski sustav i čakavski fonemski inventar. Jezik se u njoj ujednačuje i usmjerava prema štokavskom. U morfologiji se donose i stari i novi padežni oblici u dativu, lokativu i instrumentalu.Gramatika je pisana po latinskom uzoru tako da u hrvatski jezik unosi i neke kategorije kojih u hrvatskom jeziku nije bilo (konjunktiv, gerundij...). Djelo je prvi put cjelovito prevedeno. Prijevod: mr. sc. Sanja Perić-Gavrančić. Pogovor pretisku, životopis, popis djela Bartola Kašića i izbor literature o njemu napisala dr. sc. Darija Gabrić-Bagarić.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (http://www.ihjj.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.