Internetski savezi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Internetske saveze možemo definirati kao partnerstvo dviju ili više organizacija s ciljem razvijanja novog proizvoda, prodaje proizvoda, optimizacije proizvodnog procesa te pronalaženja novih rješenja korištenjem internetske tehnologije.

Obilježja[uredi VE | uredi]

Internetski savezi sklapaju se radi: razmjene znanja, vještina, iskustva, ali i drugih resursa koji moraju biti fokusirani na ostvarenje cilja – takozvane e-brzine, jer su uspješna poduzeća i savezi samo oni koji trenutno reagiraju, brzo implementiraju i realiziraju ideju ili potencijal. U tipičnom internetskom savezu model je razvijen prije nego što se uopće počinje raspravljati o savezu. Dodatno podešavanje saveza radi se tijekom njegove implementacije. Implementacija saveza traži složena upravljačka umijeća te snažnu tehnološku podršku.

Strategije internetskih saveza[uredi VE | uredi]

Prilikom ulaska tradicionalnih poduzeća u internetske saveze, razlikujemo četiri najčešće strategije :

  • Elektronička reimplementacija koja podrazumijeva prodaju postojećeg proizvoda ili usluga putem Interneta, uz zadržavanje postojećeg poslovnog modela. Javlja se u najvećem broju slučajeva i odnose se na usko područje ponude.
  • Poslovno eksperimentiranje je strategija po kojoj se razvijaju novi on-line poslovni modeli za postojeće poslovanje, iskušavaju se nove mogućnosti u elektroničkom poslovanju.
  • Poboljšavanje efikasnosti opskrbe. Korištenjem internetskih kapaciteta i optimizacijom komunikacije optimizira se odnos s dobavljačima u cilju smanjenja troškova i povećanja efikasnosti.
  • Pronalaženje novih solucija označava kombiniranje vlastitih proizvoda i usluga s nekom ponudom svojeg partnera a sve kako bi se oblikovao novi proizvod koji zadovoljava ili stvara nove potrebe kupaca i korisnika.

Vidi još[uredi VE | uredi]