Itala (automobilska kuća)

Izvor: Wikipedija
Logotip automobilske kuće Itale.

Itala, punim imenom Itala Fabbrica Automobili bila je talijanska automobilska kuća i proizvođač automobila.

Osnovali su ju 1904. u Torinu Matteo Ceirano i njegovih petorica poslovnih partnera. Dugo je vremena bila drugim talijanskim proizvođačem automobila. Vozila su izvozili diljem svijeta.

Sudjelovali su na poznatoj automobilističkoj utrci Targa Florio 1906.[1] gdje su se proslavili. 1907. je Scipion Borghese u Italu pobijedio na automobilskoj utrci od Pekinga do Pariza. Suputnici su mu bili mehaničar Ettore Guizardi i novinar Luigi Barzini stariji. Model kojim su pobijedili bio je Itala 35/45 HP. Slavnom je stazom 2007. ponovno prošla talijanska humanitarna ekspedicija Overland.

Tijekom rata od 1917. u proizvodila je motore pod licencijom Hispano-Suize motore za zrakoplovstvo. Cijelu je proizvodnju posvetila tomu.

Svjetska je kriza zahvatilia i ovu kuću. Proizvodnja prometala trajala je sve do 1935. godine. Automobile je razvijala do 1929. godine, kad se je zbog novčarskih razloga spojila s Officine Metallurgiche e Meccaniche di Tortona te ponijela ime Itala S.A. 1931. je stavljena u likvidaciju te naposljetku zatvorena 1934. godine pod novim imenom Itala SACA, organizirano radi dovršenja i prodaje preostale proizvodnje.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Itala koja je pobijedila na utrci od Pekinga do Pariza 1907. godine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Itala (automobilska kuća)