Ivan Cerovac

Izvor: Wikipedija

Ivan Cerovac (Zagreb, 1946.) je hrvatski dirigent, zborovođa, glazbeni pedagog, politolog i novinar.

U Zagrebu je pohađao srednju glazbenu školu. Već kao srednjoškolac je vodio srednjoškolske i crkvene zborove.

Glazbu je studirao u Njemačkoj i Austriji. U Beču je diplomirao digiranje, u Münchenu crkvenu katoličku glazbu te nešto poslije politologiju.

Radi u Nakladnom zavodu Matice hrvatske i Hrvatskom tjedniku. Slomom hrvatskog proljeća 1971. odlazi u SR Njemačku u političku emigraciju, gdje se nakon višegodišnje neizvjesnosti zaposlio kao crkveni glazbenik u župi u Münchenu.

Polovicom 1980-ih dobiva dirigentsko mjesto u siegenskom filharmonijskom orkestru (Südwestfälische Philharmonie). Surađivao je i s Philharmonia Hungarica i još nekim filharmonijskim orkestrima.

Sa svojim orkestrom izvodio je hrvatsku operu Ivana pl. Zajca "Nikola Šubić Zrinski" s inozemnim pjevačima na hrvatskom jeziku diljem inozemstva (SR Njemačka, Kanada, SAD, Australija),

Vratio se u osamostaljenu Hrvatsku gdje se zaposlio kao ravnatelj Zagrebačke filharmonije. Pokrenuo je Mozartov festival Zagrebačke filharmonije, a proslavio se u Hrvatskoj i diljem Europe po Koncertima mira i nade kojima je dirigirao po ratno ugroženim područjima u prvoj polovici 1991.: Petrinji, Bjelovaru, Osijeku, Virovitici, Glini, Pakracu, Hrvatskoj Kostajnici, itd.

Potkraj 1990. uključio se u Narodnu zaštitu. 1. srpnja 1991. pridružio se je ZNG-u. Mjesec dana poslije, od 1. kolovoza zapovijeda obranom Topuskog, a od 10. listopada zapovijeda obranom južnog Velebita.

Nakon demonstrativnog odlaska iz Zagrebačke filharmonije, koju je napustio zbog spletaka, vratio se u Beč gdje je radio kao glazbeni pedagog svirača violine i glasovira te za dirigente.

1991. se vratio u Hrvatsku, gdje je 2006 pokrenuo u Dugom Selu svoj glazbeni studio Glazbeni studio Cerovac, čijim je ravnateljem.

Danas je u mirovini te sa suprugom Nadom živi u Zagrebu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]