Ivan I. (II.) Aleksandrijski

Izvor: Wikipedija
Ivan I. (II.) Aleksandrijski
Yoannis
Pravo ime Iohannes, grč.: Γιάννης
Početak pontifikata 29. rujna 496. AD (18. dana mjeseca touta 212. A.M.[1][2] po koptskom kalendaru)
Kraj pontifikata 29. travnja 505. AD (4. dana mjeseca bashonsa 221. A.M.)
Prethodnik Anastazije II.
Nasljednik Ivan II. (III.)
Rođen ?
Aleksandrija, Egipat
Umro 29. travnja 505. AD (4. dana mjeseca bashonsa 221. A.M.)
Aleksandrija, Egipat
Papinski grb
svetac
Slavi se u Koptska Crkva
Istočne pravoslavne Crkve
Spomendan 29. travnja AD (4. dana mjeseca bashonsa prema koptskom kalendaru)
sahranjen u crkvi sv. Marka[3] u Baukalisu, Aleksandrija.
Portal o kršćanstvu

Papa Ivan I. (II.) Aleksandrijski, 35. papa Aleksandrije i patrijarh svetog Trona sv. Marka.

Pregled[uredi | uredi kôd]

Istočna pravoslavna crkva ga navodi pod imenom Ivana II. čime priznavaju papu Ivana Talaiu kao Ivana I., dok ga Kopti navode kao Ivana I. jer ne priznaju i odbacuju Ivana Talaiju kao svoga papu.

Život[uredi | uredi kôd]

O životu Ivana je ostalo jako malo pisanih tragova. Zna se da je rođen u Aleksandriji u kršćanskoj obitelji i da je postao redovnik u Natronskoj pustinji, (Wadi El Natrun),[4][5] u samostanu sv. Makarija Velikog.
Nakon smrti pape Atanazija II., protiv svoje volje je bio imenovan 29. rujna 496. AD papom Aleksandrije i patrijarhom sv Trona Sv. Marka,. Bio je prvi biskup Alexandrijski koji je izabran među redovnicima iz pustinjskih samostana, a ne iz reda učenog svećenstva u Aleksandriji.

Vjerovanje pape Ivana[uredi | uredi kôd]

Bio je čvrst protivnik kalcedonskog vjerovanja i održavao je zajedništvo s onima koji su prihvatili Henotikonski edikt cara Zenona, a sve bez nametanja formalne anateme na kalcedonsko vjerovanje. Na taj je način u velikoj mjeri održavao crkvu u miru, iako je nastavljen raskol s Acefaloima, koji su se suprotstavljali i Vijeću Kalcedona i pomirljivom pristupu Henotikonskom ediktu.

Ostavština[uredi | uredi kôd]

Tijekom vremena kroz koje je obavljao dužnost patrijarha, pored redovite službe u kojoj je vodio brigu o vjernicima, kao i širenju evanđelja, zabilježeno je kako nije zaboravio na samostan sv. Makariusa Velikog u kojem je proveo znatan dio svoga života, pa je od bizantskog cara Anastazija I. ishodio darivanje samostana pšenicom, vinom i uljem.

Odlazak[uredi | uredi kôd]

Ivan II. je ostao na Tronu sv. Marka pet godina i osam mjeseci. Zabilježen je u sinaksarionu, kalendaru svetaca Koptske crkve 4. dana mjeseca bashonsa prema koptskom kalendaru; dan njegove smrti.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Od 30. kolovoza po julijanskom / 12. rujna 2017. godine po gregorijanskom kalendaru, teče 1734. A.M., koptska godina.
    Koptske godine se broje od 284. AD, godine kada je Dioklecijan postao rimski car. Njegova vladavina je obilježena mučenjima i masovnim pogubljenjima kršćana, naročito u Egiptu. Zato je koptska godina označena skraćenicom A. M. (lat.: Anno Martyrum - "U (godini) Mučenika").
    Židovske godine se isto označavaju s A.M., samo što u njihovom kalendaru to znači Anno Mundi - "U (godini) svijeta". Da bi se dobio broj koptske godine, od julijanske godine se oduzima 283 između koptske i julijanske nove godine, odnosno 284, poslije julijanske nove godine.
  2. Koptski kalendar [Koptski kalendar]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 18. ožujka 2018.
  3. Sahranjeni u katedrali sv. Marka [Sahranjen u katedrali sv. Marka]. religion.wikia.com (engleski). Pristupljeno 26. veljače 2018.
  4. Wadi El Natrun (arapski za Natron dolinu, kopt: Šihēt Mjerilo ljubavi, grčki: Σκῆτις ili Σκήτη) je dolina smještena u provinciji Beheira, Egipat, koja uključujuje i istoimeni grad. Ime se odnosi na osam različitih jezera u regiji koja je čuvena po prirodnoj sodi.
    U kršćanskoj je književnosti obično poznat kao Scetis (ili Skete, Σκήτις, Σκέτη u starom grčkom) i jedan je od tri ranokršćanska samostanska središta smještena u pustinji sjeverozapadnog dijela delte Nila. Druga dva monaška središta su Nitria i Kellia. Ova tri središta često izazivaju dvojbu i ponekad se nazivaju kao jedno mjesto (kao što je "Nitria" ili "Nitrijska pustinja"), no, iako geografski bliski i međusobno povezani, lokaliteti su različiti. Scetis, danas zvani Wadi El Natrun, danas je najpoznatiji, jer njegovi su njegovi drevni samostani ostali u upotrebi, za razliku od Nitrije i Kellia čijoj slavnoj prošlosti svjedoče samo arheološki ostaci.
  5. Natronska pustinja [Natronska pustinja]. ask-aladdin.com (engleski). Pristupljeno 24. ožujka 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Koptske pape Aleksandrije
prethodnik
Atanazije II. Aleksandrijski
Aleksandrijske pape
490. - 496. AD.
nasljednik
Ivan II. (III.)