Ivan Leonardi

Izvor: Wikipedija
Ivan Leonardi
Sveti Ivan Leonardi
Sveti Ivan Leonardi
Rođen 1541.
Diecimo kraj Lucce
Preminuo 9. listopada 1609.
Rim
Beatificiran 10. studenoga 1861.
Kanoniziran 17. travnja 1938.
Slavi se u Rimokatoličkoj Crkvi
Spomendan 9. listopada
Zaštitnik ljekarnika
Portal o kršćanstvu

Sveti Ivan Leonardi (tal. Giovanni Leonardi, Diecimo kraj Lucce, 1541.Rim, 9. listopada 1609.) talijanski prezbiter i svetac, osnivač Družbe regularnih klerika Majke Božje.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Djetinjstvo i obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Ivan Leonardi rođen je kao sedmo i najmlađe dijete 1541. godine u Diecimu, nedaleko Lucce, u talijanskoj pokrajini Toscani. Započeo je studij farmacije, ali se kasnije predomislio i počeo studirati teologiju. Godine 1572. zaređen je za svećenika.

Pastoralno djelovanje[uredi | uredi kôd]

Djeluje kao propovjednik i ispovjednik u Lucci. Godine 1574. utemeljuje Družbu regularnih klerika Majke Božje (Chierici regolari della Madre di Dio), no gradske vlasti protive se osnivanju novoga reda, pa je Leonardi prisiljen napustiti Luccu i otići u Rim.

U Rimu se upoznaje i surađuje s Filipom Nerijem. Piše o dogmatskim pitanjima i duhovnosti, te promiče nauk i duh Tridentskoga sabora. Također, idejni je tvorac i jedan od osnivača posebne kongregacije za misije pri Svetoj Stolici, Svete kongregacije za širenje vjere.

Umro je u Rimu 9. listopada 1609. godine.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Ivana Leonardija blaženim je proglasio 1861. godine papa Pio IX., a svetim 1938. godine papa Pio XI. Godine 2006. proglašen je zaštitnikom ljekarnika. Spomendan se slavi 9. listopada.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ivan Leonardi
Mrežna mjesta