Ivan Miklenić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ivan Miklenić
Rođen 29. studenog 1954.
Trnovec Desinićki
Portal: Kršćanstvo

Ivan Miklenić (Trnovec Desinićki, 29. studenoga 1954.) – hrvatski katolički svećenik, kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga, dugogodišnji glavni urednik Glasa Koncila.

Životopis[uredi VE | uredi]

Ivan Miklenić rođen je u Trnovcu Desinićkom kraj Desinića u Hrvatskom zagorju, 29. studenoga 1954. godine. Odrastao je u vjerničkoj obitelji. Završio je klasičnu gimnaziju, a nastavio se školovati u isusovačkom sjemeništu u Zagrebu.

Od djetinjstva je pokazivao interes za čitanjem knjiga te je sudjelovao u uređivanju učeničkih časopisa. Pohađao je Nadbiskupsko bogoslovsko sjemenište u Zagrebu. Vojni rok proveo je u Bjelovaru. Diplomirao je na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1980. godine. Na njega su utjecali varaždinski biskup Marko Culej (koji je bio i njegov župnik u djetinjstvu) i fra Bonaventura Duda.

Zagrebački kardinal Franjo Kuharić zaredio ga je za svećenika u zagrebačkoj katedrali 29. lipnja 1980. godine. Djelovao je u župi sv. Josipa u zagrebačkoj četvrti Trešnjevka i župi sv. Ivana Krstitelja na zagrebačkoj Novoj Vesi. Od kada je zaređen za svećenika radio je u katoličkom časopisu „Glas Koncila“.

Godine 2000., proglašen je kanonikom zagrebačkog Prvostolnoga kaptola, a 2010. papa Benedikt XVI. imenovao ga je monsinjorom.

Od 1985. bio je zamjenik glavnog urednika, od 1990. do 1997. vršitelj dužnosti glavnoga urednika, a od 1997. glavni je urednik „Glasa Koncila“.[1] Autor je velikog broja članaka u Glasu Koncila. Aktivan je u medijskom i društvenom životu.

Bibliografija[uredi VE | uredi]

  • "Koncil je nezaobilazan" (1996.), brošura
  • "Vjera, objava i čovjek" (1999.)
  • "Isus za čovjeka" (2000.)
  • "Križni put sa sv. Markom Križevčaninom" (2010)., brošura

Izvori[uredi VE | uredi]