Giovanni Simonetti

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Ivan Simonetti)

Giovanni Simonetti (Rijeka, 22. prosinca 1817.Venecija, 7. studenoga 1880.), poznat i kao Ivan Simonetti,[1] bio je hrvatsko-talijanski slikar, najznačajniji riječki likovni umjetnik 19. stoljeća.[2] Svoj je slikarski stil razvijao od klasicizma, preko bidermajera do romantizma, s uvijek prepoznatljivim venecijanskim koloritom. Od njegova ukupna opusa poznato je sedamdesetak slika, odnosno četrdesetak ulja na platnu.

Životopis i umjetničko djelovanje[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Rijeci u obitelji obućara Girolama Simonettija i Ivane rođene Srok. Godine 1833. odlazi na Akademiju u Veneciji, pomognut stipendijom grada Rijeke. Završava je 1838. godine. Vraća se u Rijeku pa 1841. godine slika portret cara Franje I.,[kojeg?] a 1842. cara Ferdinanda II. Od 1842. do 1850. često putuje između Rijeke, Firence i Rima, a onda se nastanjuje u Veneciji.

Kopiju Tizianova Uznesenja Bogorodice za oltar crkve sv. Vida u Rijeci slika 1850. godine. Detalj Tizianove slike izrađuje i za glavni oltar crkve Marijina Uznesenja u Rijeci. Slika i originalne slike za razne riječke crkve: Bezgrešno začeće, Bogorodica od Cornara, Raspeće, Kristova glava, kao i portrete bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, bana Josipa Jelačića, velikog župana Bartola Zmajića i njegove supruge Ane, obitelji Leard i Meynier.

Godine 1865. stupa u vezu s biskupom Strossmayerom i za nj tijekom godina, sklon renesansnom slikarstvu, nabavlja tridesetak slika starih majstora, restaurira ih u Veneciji i šalje u Hrvatsku, pridonoseći nastanku važne umjetničke zbirke.[3][2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Simonetti, Ivan. Hrvatska enciklopedija. Pristupljeno 16. lipnja 2022.
  2. a b Kvarner – slikarstvo. www.kvarner.hr. Pristupljeno 16. lipnja 2022.
  3. Giovanni Simonetti. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. 7. studenoga 2019. Pristupljeno 16. lipnja 2022. – preko facebook.com