Prijeđi na sadržaj

Ivan V. Drašković

Izvor: Wikipedija

Ivan V. Drašković Trakošćanski (njem. Johann Graf von Draskowics) (?, oko 1660.Varaždin, 4. siječnja 1733.), hrvatski grof, hrvatski ban 1732. – 1733., član hrvatske velikaške obitelji Draškovića.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Sin je podmaršala i grofa Ivana IV. Studij prava završio je 1693. godine u Bologni. Od 1699. godine obnašao je dužnost valpovačkog i baranjskog župana. Godine 1704. sudjelovao u ratu protiv erdeljskog kneza Franje II. Rákóczyja, a četiri godine kasnije promaknut je u čin generala. Godine 1712. zauzimao se na hrvatskom saboru za prihvaćanje Hrvatske pragmatične sankcije, koja je omogućavala da se nasljedno pravo osigura i ženskoj lozi habsburške dinastije.

Godine 1716. sudjelovao je kao podmaršal i zapovjednik narodne vojske u ratu protiv Osmanlija pri osvajanju Dubice, Prkovice i Ostrošca te pustošenju okolice Novoga. Dvije godine kasnije imenovan je savjetnikom Ratnoga vijeća. Od 1718. goidne obnašao je dužnost banskog namjesnika, a 1732. godine imenovan je za hrvatskog bana i postavljen za glavnoga zapovjednika Banske krajine.[1]

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Supruga mu je bila Marija Katarina rođ. Brandis. S njom je imao sina Josipa Kazimira Draškovića, hrvatskog grofa i austrijskog generala.

Utemeljio je 1733. masonsku ložu u Zagrebu.[2][3]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ivan V. Drašković - Hrvatska enciklopedija
  2. Josipa Dragičević: Maksimilijan Vrhovac i slobodno zidarstvo u 18. stoljeću, Croatica Christiana Periodica, br.66 veljača 2011.
  3. Ivan Mužić: Masonstvo u Hrvata, Laus, Split, 2000., str. 12

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Ivan V. Drašković koji govori o hrvatskom banu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.