Ivan VIII., papa

Izvor: Wikipedija
Za druga značenja pogledajte Ivan VIII..
Ivan VIII.
Ioannes VIII

Pravo ime ?
Početak pontifikata 872.
Kraj pontifikata 882.
Prethodnik Hadrijan II.
Nasljednik Marin I.
Rođen ?
Rim, Italija
Umro 15. prosinca 882.
Rim, Italija
Papinski grb
Ostali pape imena Ivan
Portal o kršćanstvu

Ivan VIII. (Rim ? - Rim 882.), rimski papa.

Ivan VIII. započinje pontifikat nakon pape Hadrijana II. Obično ga se drži jednim od najsposobnijih papa 9. stoljeća. Među reformama što ih je proveo, posebno se spominje administrativna reorganizacija papinske kurije. Nastojao je protjerati Saracene s Apeninskog poluotoka, no europski vladari pružili su mu slabu podršku, pa im je bio prisiljen plaćati danak.

Obranio je svetog Metoda od njegovih germanskih neprijatelja koji su se protivili uporabi slavenskog jezika u liturgiji. Papa Ivan potvrdio je dozvolu slavljenja litrgije na slavenskom jeziku, što ju je već prethodno bio dao papa Hadrijan II. Ivan VIII. okrunio je 878. francuskoga kralja Luja II. Također je okrunio i dvojicu careva Svetog Rimskog Carstva: Karla II. i Karla III. Ubijen je u Rimu, 15. prosinca 882. godine.

Srednjovjekovna legenda s njime ponekad povezuje navodnu „papisu Ivanu“, čije postojanje nikad nije stvarno dokazano. U Hrvatskoj je poznat jer je 879. godine za vrijeme kneza Branimira na Dan Uzašašća blagoslovio Branimira, Hrvatsku i Hrvate.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Ivan VIII., papa koji govori o papi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.