Ivan Visin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Portret Iva Visina
Visinovo poprsje u Prčanju

Ivan (Ivo) Visin (nekad i Ivo Vizin) (Prčanj, Boka kotorska, danas Crna Gora, 3. studenog 1806. - 17. kolovoza 1868.), hrvatski pomorac i istraživač. Šesti je profesionalni morepolovac iza Magellana koji je oplovio svijet. Nakon Tome Skalice prvi je Hrvat koji je oplovio Zemlju.

Ivan Visin je rođen u Prčanju, u katoličkoj obitelji porijeklom iz Istre, u vrijeme okupacije Boke kotorske od strane Francuskog carstva. Pomorsku karijeru započeo je s 12 godina kao "brodski mali" na jedrenjacima. Kapetanski ispit položio je u Trstu.

Kapetan Visin i poručnik Fridrih Bellavita zajedno s devet članova posade otisnuli su se 11. veljače 1852. brikom Splendido, pod habsburškom zastavom, iz Antwerpena na put oko svijeta. Plovili rutom prema zapadu prenoseći terete: Antwerpen - Rt Horn - Valparaiso - San Francisco - Honolulu - Singapur - Bangkok - Hongkong - Rt dobre nade - Plymouth - Trst. U Trst su stigli 30. kolovoza 1859. godine.

Car Franjo Josip I. odlikovao je kapetana Visina počasnom zastavom (bijela zastavica, „Ehrenflagge weiß“, „Merito Navali“) za zasluge u trgovačkoj mornarici i viteškim križem reda Franje Josipa.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Visin, Ivan. Hrvatska tehnička enciklopedija - portal hrvatske tehničke baštine