Ivo Latin

Izvor: Wikipedija

Ivo Latin (Ozalj, 1929.Zagreb, 2. ožujka 2002.) bio je predsjednik Sabora i predsjednik Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske.

U ranoj se mladosti priključio antifašističkom pokretu. Pravni fakultet završio je u Zagrebu 1957. Od 1978. do 1982. bio je predsjednik Skupštine grada Zagreba, a zatim postaje generalni direktor poduzeća Croatia osiguranja.

Od 1984. do 1985. bio je predsjednik Sabora Republike Hrvatske, 1986. ulazi u republičko Predsjedništvo, a 1988. postaje i predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske, naslijedivši na toj dužnosti Antu Markovića. Tu je funkciju obnašao sve do 1990., kad ju je, nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, predao Franji Tuđmanu.

Jeseni 1989. bio je dionikom velikog raskola vrha vladajućeg SKH i čelnika državnog aparata koje je postavila partija. Latin se kao i ondašnji nominalni hrvatski premijer Antun Milović i hrvatskog sabora Anđelko Runjić žalili su se da ih iz vrha SKH ne obavještavaju o namjerama SKH. Druga strana im je na to uzvraćala napadima u kojima ih je optuživala za nesposobnost, nepopularnost, nesnalažljivost u političkim okolnostima i da jedino znaju napraviti štetu.[1]

Latin je napravio propust kojim je kulminirao ovaj raskol i sukob. Proljeća 1990. je prihvatio suorganiziranje srpskog mitinga na Petrovoj gori, koji se pokazao velikosrpskim huškačkim mitingom, čime je izazvao zgražanje vrha SKH.[1] Taj je propust bio uoči prvih slobodnih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1990. godine, čime je samo još više odmogao vladajućim komunistima i pomogao oporbi.

Umro je 2. ožujka 2002. od posljedica srčanog udara.

2009. odlikovan je posmrtno Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.[2] Unatoč svim svojim propustima, odlikovan je u samostalnoj Hrvatskoj i to na Dan neovisnosti RH.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Večernji listArhivirana inačica izvorne stranice od 21. prosinca 2016. (Wayback Machine) Zvonimir Despot: Partijci nisu vidjeli Hrvatsku izvan Jugoslavije, ali su svejedno odlikovani, 11. listopada 2009. Pristupljeno 23. rujna 2012.
  2. Narodne novine br.122/12. listopada 2009. Odluka o odlikovanju Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana
Nedovršeni članak Ivo Latin koji govori o hrvatskom političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.