Ivo Padovan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ivo Padovan
Ivo Padovan
Rođenje 11. veljače 1922.
Smrt 19. prosinca 2010.
Zanimanje Liječnik
Portal o životopisima

Ivo Padovan (Blato na Korčuli, 11. veljače 1922. - Zagreb, 19. prosinca 2010.), istaknuti medicinski stručnjak, redoviti član Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i njezin višegodišnji potpredsjednik i predsjednik, osnivač Lige za borbu protiv raka i središnjeg Instituta za tumore, jedan od utemeljitelja kliničke audiometrije, a bavio se dijagnostikom i terapijom malignih tumora te plastično-rekonstruktivnom kirurgijom.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se 11. veljače 1922. u Blatu na Korčuli gdje je završio osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju polazio je u Dubrovniku i Zagrebu, a medicinu je studirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1950. godine specijalizirao otorinolaringologiju. Od 1952. godine radio je na ORL odjelu Opće bolnice „Dr. Mladen Stojanović“ (danas Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice), a od 1966. do 1988. godine bio je predstojnik ORL klinike Medicinskog fakulteta u toj bolnici. Usavršavao se na brojnim klinikama u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi i Rusiji.

Stečena znanja i iskustva na najbolji je način nastojao primijeniti u kliničkom radu: bio je jedan od utemeljitelja kliničke audiometrije, a bavio se dijagnostikom i terapijom malignih tumora te plastično-rekonstruktivnom kirurgijom. Izradio je pilot projekt prema kojemu je 1966. godine u Hrvatskoj osnovana Liga za borbu protiv raka. Jedan je od osnivača Središnjeg instituta za tumore i slične bolesti otvorenog 1968. godine u Zagrebu. Prema projektima na kojima je radio izrađen je aparat AUDIOSTROB-PADOVAN za dijagnostiku respiratornih organa i fiziologiju generatora glasa. Kao pokretač i organizator u rješavanju stručnih medicinskih i općezdravstvenih problema, profesor Padovan bio je suosnivač Instituta za proučavanje i zaštitu uha i dišnih organa 1961. godine i prvog Zavoda za talasoterapiju i liječenje dišnih organa u Crikvenici.

Akademik Padovan bio je članom mnogih prestižnih stručnih i znanstvenih organizacija u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Švicarskoj, a punih osam godina bio je i članom Vijeća Međunarodne lige protiv raka.

Godine 1975. postao je izvanredni član, a od 1983. godine bio je redoviti član u Razredu za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Od 1989. bio je tajnik Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije, od 1991. do 1997. godine potpredsjednik, a u dva mandata, u periodu od 1998. do 2004. godine, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Radovi[uredi | uredi kôd]

Akademik Padovan objavio je više od 120 znanstvenih i oko 200 stručnih radova te osam knjiga iz područja otorinolaringologije i plastične kirurgije glave i vrata. Bio je glavnim urednikom Medicinske enciklopedije, Medicinskog leksikona i Medicinskog riječnika, osnivač i glavni urednik znanstvenih časopisa Symposia Otorhinolaryngologica i Libri Oncologici.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Za svoje iznimne zasluge u medicinskom i istraživačkom radu akademik Padovan dobio je Nagradu za životno djelo 1993. godine,[1] a za doprinos na području rinoplastike dobio je nagradu Svjetskog kongresa otorinolaringologa 1985. godine. Također, za osobite zasluge u znanosti 28. svibnja 1995. odlikovan je redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. hrt.hr[neaktivna poveznica], Umro akademik Ivo Padovan, 19. prosinca 2010., pristupljeno 23. lipnja 2011.
  2. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1995_07_46_918.html
HAZU 76 17 lipnja 2008.jpg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (http://info.hazu.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
Dopusnica nije važeća!
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.