Ivona Juka

Izvor: Wikipedija
Ivona Juka
Rođenje Zagreb, 28. ožujka 1975.
Važniji filmovi Ti mene nosiš
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Ivona Juka (Zagreb, 28. ožujka 1975.),[1] hrvatska je i crnogorska[2] filmska redateljica, glumica i scenaristica. Članica je Europske filmske akademije.

Svojim kratkim filmovima Smeće i Editing bila je uvrštena u natjecateljske programe više američkih filmskih festivala, a i Europska filmska akademija bila ju je uvrstila među 5 izabranih studenata čiji su radovi prikazani na svečanosti dodjele nagrada za obećavajuće europske redatelje u Berlinu.

Poznata je po drami u međunarodnoj koprodukciji Ti mene nosiš, koji se premijerno prikazao na Filmskom festivalu u Karlovim Varima) te osvojio 6 nagrada na Pulskom, 4 na Crnogorskom filmskom festivalu (između ostalog i Nagradu za najboljeg redatelja) i Grand Prix Zadarskog filmskog festivala. Dobila je i Zlatnu mimozu na najboljeg redatelja na festivalu u Herceg Novom te Nagradu Mirko Kovač za najbolji scenarij 2015. godine.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ivona Juka | DOKweb (engl.) (pristupljeno 30. travnja 2019.)
  2. Nenad Polimac. IVONA JUKA: 'Ako dobijem Oscara, nagrada ide Crnoj Gori, ne Hrvatskoj' Jutarnji list, 12. studenog 2015. (pristupljeno 5. travnja 2018.)
  3. Anamarija Pranjić. IVONA JUKA ZA DNEVNO: Nosim fenomen svog oca najbolje objašnjava film Dnevno.hr, 27. veljače 2018. (pristupljeno 5. travnja 2018.)