Izbori za Europski parlament

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta Europa. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Europski parlament u Strasbourgu.

Izbori za Europski parlament održavaju se svakih pet godina općim pravom glasa odraslih; s više od 400 milijuna ljudi koji imaju pravo glasa, oni su drugi najveći demokratski izbori u svijetu nakon indijskih.[1]

Do 2019., 751 zastupnik bio je biran u Europski parlament, koji se od 1979. biraju izravno. Od povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a 2020., broj zastupnika, uključujući predsjednika, bio je 705. Nijedna druga institucija EU-a nije izravno izabrana, a Vijeće Europske unije i Europsko vijeće samo su neizravno legitimirani putem nacionalnih izbora.[2] Dok europske političke stranke imaju pravo voditi kampanju diljem EU-a za europske izbore kampanje se i dalje odvijaju kroz nacionalne izborne kampanje, reklamirajući nacionalne delegate iz nacionalnih stranaka.

Izborni dani su 4 uzastopna dana, od četvrtka do nedjelje, između 7. travnja i 10. srpnja. Posljednji izbori održani su 2019., a sljedeći izbori održat će se 2024.

Raspodjela[uredi | uredi kôd]

Raspodjela mjesta svakoj državi članici temelji se na načelu degresivne proporcionalnosti, tako da, uzimajući u obzir broj stanovnika svake zemlje, manje države biraju više zastupnika u Europskom parlamentu nego što je proporcionalno njihovom broju stanovnika. Budući da je broj zastupnika u Europskom parlamentu koje svaka zemlja bira proizašao iz pregovora o ugovoru, ne postoji precizna formula za raspodjelu mjesta među državama članicama. Nikakva promjena u ovoj konfiguraciji ne može se dogoditi bez jednoglasnog pristanka svih vlada.

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Prvi europski izbori u Hrvatskoj održani su 14. travnja 2013. godine, prije hrvatskog pristupanja EU koje se dogodilo 1. srpnja 2013. godine. Zastupnicima koji su tada izabrani u Europski parlament mandat je umjesto pet godina trajao samo godinu dana, jer su sljedeći redovni europski izbori održani 2014. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. EU elections 2019: Country-by-country full results Euronews Preuzeto 3. travnja 2024.
  2. Welcome to the European Parliament European Parliament