Ján Kuciak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Svijeće i cvijeće u spomen na ubijenog Kuciaka i njegovu zaručnicu.
"Povorka sjećanja" i prosvjed zbog ubojstva Kuciaka i njegove zaručnice.

Ján Kuciak, slovački istraživački novinar i prvi novinar koji je ubijen u Slovačkoj od osamostaljenja zemlje. Njegovo ubojstvo, kao jedan od rijetkih slučajeva atentata na novinare u Europskoj uniji, dovelo je do političke krize u Slovačkoj.

Ubijen je zajedno sa svojom zaručnicom, arheologinjom Martinom Kušnírovom hitcima iz vatrenog oružja u njihovoj kući u Veljkoj Mači kraj Trnave.[1] Taj slučaj žestoko je potresao slovačku i europsku javnost izazvavši krizu vlasti u Slovačkoj zbog umiješanosti premijera Roberta Fica i njegovih bliskih suradnika u nezakonite poslove s kalabreškim mafijaškim klanom 'Ndrangheta koji je djelovalo na području istoka Slovačke. Fico je na kraju zbog pritiska javnosti dao ostavku na premijersku dužnost.[2]

Diplomirao je novinarstvo na Sveučilištu Konstantina Filozofa u Nitri. Godine 2015. zaposlio se u uredništvu mrežnog portala Aktuality.sk, za koji je istraživao i objavljivao otkrića o umješanosti visokih političkih dužnosnika u podmićivanje i utaju poreza. Otkrio je i umiješanost visokih dužnosnika vladajuće socijaldemokratske stranke Smer u organizirani kriminal međunarodnih razmjera.[3][4] Dio njegovih otkrića o utaji poreza bio je objavljen i u Panamskim dokumentima.[5]

Nakon ubojstva, 9. i 16. ožujka 2018. u Brnu su održane dvije velike "Povorke sjećanja", koje su istovremeno bile i prosvjedi novinara i građana protiv podmićenih političara, pa i samoga premijera i njegove pomoćnice, koji su bili umiješani u brojne nezakonite radnje.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vražda investigatívneho novinára: Reportéra († 27) s priateľkou zabili v ich dome Novy Čas, 26. veljače 2018. (pristupljeno 14. lipnja 2018.)
  2. HINA. Prihvaćena Ficova ostavka, Slovačka ima novog premijera - Pellegrinija Večernji list, 15. ožujka 2013. (pristupljeno 14. lipnja 2018.)
  3. Slowakischer Aufdeckerreporter erschossen aufgefunden stol.it, 26. veljače 2018. (pristupljeno 14. lipnja 2018.)
  4. ČTK. Na Slovensku byl zastřelen novinář, podle policie kvůli práci České Noviny, 26. veljače 2018. (pristupljeno 14. lipnja 2018.)
  5. Kilian Kirchgeßner. Mord in der Slowakei: Investigativ-Journalist erschossen tagesschau.de, 26. veljače 2018. (pristupljeno 14. lipnja 2018.)