Jablonec nad Nisou

Izvor: Wikipedija
Knjižnica u gradu
Gradsko kazalište

Jablonec nad Nisou (češ. Jablonec nad Nisou, njem. Gablonz an der Neisse) je grad u Češkoj Republici. Nalazi se u upravnoj jedinici Liberečki kraj, u okviru kojeg je sjedište zasebnog okruga Jablonec nad Nisou. Grad danas ima oko 46.000 stanovnika. Jablonec nad Nisou posebno je poznat po proizvodnji ukrasnog i nakitnog stakla.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Područje grada naseljeno je još od prapovijesti. Današnjim nazivom prvi puta se spominje 1356. godine u latinskom dokumentu (in nouo Jablonecz). U 16. stoljeću grad dobiva gradska prava. Od 1919. godine Jablonec nad Nisou je dio Čehoslovačke. Godine 1938. godine, kao naselje s većinskim njemačkim stanovništvom, grad se pripojio Trećem Reichu u sklopu Sudetskih oblasti.

U Jablonecu nad Nisou je također došlo do izrazitog razvoja arhitekture. Uglavnom se radi o secesiji koje je jako uticala na grad. Mnogo građevina ima izgled novog historicizma. Poslije Drugog svjetskog rata Nijemci su se prisilno iselili iz grada u Njemačku. Za vrijeme komunizma grad je naglo industrijaliziran. Nakon osamostaljenja Češke došlo je do opadanja aktivnosti teške industrije i do problema s prestrukturiranjem privrede.

Sestrinski gradovi[uredi | uredi kôd]

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Zašto češki kristal?, pristupljeno 26. prosinca 2015.