Jadranski bračić

Izvor: Wikipedija
Jadranski bračić
Sistematika
Domena: Eukaryota
Carstvo: Chromista
Koljeno: Ochrophyta
Razred: Phaeophyceae
Red: Fucales
Porodica: Fucaceae
Rod: Fucus
Vrsta: F. virsoides
Dvojno ime
Fucus virsoides
J. Agardh

Jadranski bračić (lat. Fucus virsoides), endemična je vrsta smeđe alge[1] iz Jadranskog mora, poglavito u njegovom sjevernom dijelu. Raste na stjenama uz morsku obalu u zoni mediolitorala (zona plime i oseke), na mjestima jakih strujanja.

Pripada porodici bračića (Fucaceae). Tamnosmeđe je do maslinastosmeđe boje, ima sluzavo tijelo koje ga štiti od isušivanja u vrijeme oseke. Ima lepezasto razgranate listove, a može narasti od 10 do 15 centimetara. Steljka (thalus) stopalom je pričvršćena za kamenu podlogu (oolit).

Razmnožava se spolno u vodi. Organi za razmnožavanje (muški anteridij i ženski oogonij) nalaze se u rasplodnim jamicama (konceptakuli) na kraju zrelih listova u vršnom zadebljanju (receptakul) s aerocistama. Aerociste su ispunjene plinom, a zadatak aerocista kod algi je da je održavaju u uspravnom položaju poput plovka.

Izbjegava onečišćena područja i živi samo u bistrom i čistome moru pa je prirodni pokazatelj njegove čistoće.[2]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Ova vrsta je ugrožena zbog onečišćenje i degradacija staništa, te je strogo zaštićena prema Pravilniku o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim (NN 7/06 i NN 99/09).[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. BioLib
  2. Project Earth. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. listopada 2020. Pristupljeno 25. listopada 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Jadranski bračić/ Fucus virsoides