James Vincent Schall

Izvor: Wikipedija

James Vincent Schall, američki isusovac, svećenik, pisac, naučitelj i filozof, profesor političke filozofije i lektor na Sveučilištu Georgetown, predavač na Papinskom sveučilištu Gregoriana i Sveučilištu San Francisca. Kao poznavatelj filozofske misli Gilberta Keitha Chestertona priredio je njegova sabrana djela, dok su i sam Chesterton, kao i teologija pape Benedikta XVI. te Clive Staples Lewis bili temom njegovih eseja. Pisao je i odonosu Crkve i političke filozofije kroz vjekove, od antičke i srednjovjekovne do suvremene političkofilozofske misli, kritizirajući dekadenciju zapadnoeuropske civilizacije prepuštene nihilizmu i »diktaturi relativizma«.[1]

Rođen u gradiću Pocahontas u Iowi. Nakon odsluženja vojnog roka, ulazi u isusovački red i magistrira bogoslovlje na Sveučilištu Santa Clare te doktorira političke znanosti na Sveučilištu Georgetown, gdje kasnije i predaje, kao i na Gregoriani, gdje proučava antičke (Platon, Aristotel, Ciceron), srednjovjekovne (sv. Augustin, Toma Akvinski) i suvremene filozofe i teologe (Chesterton i papa Benedikt XVI.).

Pisao za The Catholic Thing i Crisis Magazine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Desmond, Joan Frawley. Georgetown’s Father James Schall Has Retired — or Has He? National Catholic Register. 8. kolovoza 2013.